Prodaju se Hypo Alpe Adria banke u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i BiH

Komentari (0)
A A A
Upravni odbor HBInt–a (Hypo International) vlasnik Hypo Alpe Adria Banke u Crnoj Gori danas je odlučio da formalno pokrene proces reprivatizacije Hypo banaka u Jugoistočnoj Evropi, objavljivanjem poziva za izražavanje interesa.

Objava o prodaji ove sadržine će se pojaviti u Financial Timesu i austrijskom Wiener Zeitung ove nedjelje. Ulagači su pozvani da izraze interesovanje  za predmet prodaje koji sadrži banke, uz holding koji će biti pravno oformljen i dodatno definisan u Austriji. 

Jasan cilj je da se čitava mreža banaka u jugoistočnoj Evropi, koja predstavlja 11milijardi eura ukupne aktive i trećinu Hypo Grupe,  proda kao jedna cjelina, jer ona predstavlja jedinstvenu ponudu i najbolju opciju. 

“Riječ je o procesu koji je započet u proljeće, izborom investicionog savjetnika, Dojče banke, koja rukovodi procesom”, saopšteno je iz Hypo Alpe Adria Banke u Podgorici.

Svaka odluka će biti zasnovana isključivo na poslovnom razmatranju ozbiljnih ponuđača koji zadovolje kriterijume i koji mogu da ispune svoje obaveze vezanu za kupovinu i prema prodavcu, u skladu sa nadležnim regulatornim organima. 

Poziv za izražavanje interesovanja je sljedeći korak u procesu reprivatizacije mreže banaka Hypo Alpe Adrie u Jugoistočnoj Evropi, što je bilo i najavljeno ovog proljeća, i što je zahtjev Republike Austrije kao vlasnika HAA, te Evropske komisije, kao kontrolora nad  procedurama državne pomoći. Ovaj korak je u skladu s okvirom zadatim vremenskim okvirom,  i omogućiće da HAA dobije više informacija o grupi zainteresovanih investitora do kraja godine.

Mreža banaka u Jugoistočnoj Evropi je ne samo profitabilna baza i okosnica HAA grupacije, sa pozitivnim rezultatom nakon oporezivanja u iznosu od 26 miliona eura u prvoj polovini 2012. godine), već njene brojke pokazuju važnost banke za grupu, i pokazuju dimenziju  procesa reprivatizacije. Mrežu Hypo  banaka u Jugoistočnoj Evropi  čine šest banaka (banke u Crnoj Gori, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, federaciji BiH i Republici Srpskoj) i jedno od glavnih leasing društava.

Ta mreža (mreža banaka u JIE) predstavlja 30 odsto ukupne imovine HAA (10,4 milijardi eura); ta mreža zapošljava više od 55 odsto od HAA zaposlenih  (4260). Mreža u Jugoistočnoj Evropi ima gotovo 80 odsto svih HAA poslovnica poslovnice (248), i opslužuje 90 odsto svih kupaca Hypo Alpe Adrie (1,125 miliona). 

Kao glavni cilj posljednjih godina bio je restrukturirati i ojačati banke u regiji Jugoistočne Europe kako bi ih osnažiti ih za uspješan povratak u privatnom (privrednom) okruženju. Ova podrška će se nastaviti u svim zemljama u interesu banaka i cijele Hypo Alpe Adrie.

SEE mreža je profitabilni dio HAA, i  reorganizovana je na zdravim osnovama, pa nema apsolutno nikakvog pritiska  niti će biti „prodaje budzašto“, i to zato nije ni potrebno definisati deadline (konačni rok) za okončanje reprivatizacije. 

 Takođe, do sada nema takvog zahtjeva od strane Republike Austrije i Evropske komisije. 

(Najvjerovatniji vremenski okvir za reprivatizaciju svih HAA bankovnih entiteta - uključujući Austriju i Italiju - doseže do 2016. godine.  Ovaj vremenski okvir je predmet razgovora sa Evropskom komisijom upravo sada, radi dobijanja formalne saglasnosti.

Tweet
0
Ključne riječi:
Najnoviji komentari
  • Klijent SLAZEM SE DA SU SLUZBENICI JAKO NELJUBAZNI, TO JE UJEDNO I JEDINA BANKA U CG KOJA JOS UVIJEK NE PRUZA USLUGE ELEKTRONSKOG BANKARSTVA ZA FIZICKA LICA STO JE NEVJEROVATNO U 21. VIJEKU! prije 2 years 3 months
    0 0
  • GEMIR pozdrav.vrijeme je da se ova lopovska firma uredi.ja sam klijent vec pet godina.i imam velike probleme . naime ili neradi bankomat,a i kad radi izbaci manje novca od trazenog.sada me duze za iznos koji nisam podigao jer je bankomat bio izvan funkcije, a u poslovnici jajce nece da komentarisu,to je za njih gotova stvar,e pa nije.sud ce rijesiti ovaj spor.ja radim u jednoj firmi koja redovno isplacuje ld.a dosta ljudi je bas na ovoj banci.poslije nove godine vise od pedeset klijenata ce otkazati povjernje ovoj poslovnici.kako se biraju sluzbenice koje vec rade u ovoj banci, u JAJCU TO JE KATASTROFA.TO JE NAJNELJUBAZNIJE OSOBLJE IKAD VIDJENO.nisu svijesne da zive na racun nas.povedite racuna o tome,ako zelite imati klijente. prije 2 years 5 months
    0 0
  • Advertisment