Ekonomija

Profit Telekoma 3,7 miliona eura manji

Oni su naveli da je zarada prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), prije posebnih uticaja, iznosila 3,4 miliona eura, što je 19 odsto niža u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

„Crnogorski Telekom je u prvoj polovini godine bio suočen sa smanjenjem prihoda i profitabilnosti u odnosu na isti period prošle godine, što je bilo u skladu sa očekivanjima“, kazali su predstavnici kompanije.

Oni su dodali da su prihodi preduzeća u prvoj polovini godine iznosili 44,5 miliona eura i bili su devet odsto manji nego u uporednom periodu.

Ukupni prihodi od usluga maloprodaje i veleprodaje pali su deset odsto usljed regulacije, smanjenja prihoda od fiksne telefonije i smanjenog obima dolaznog saobraćaja.

„Smanjenje troškova i mjere efikasnosti samo su do određene mjere kompenzovale niže prihode, pa je EBITDA, prije posebnih uticaja bila 3,4 miliona eura, 19 odsto manja nego u uporednom periodu“, navodi se u saopštenju.

Izvršni direktor Crnogorskog Telekoma, Ruediger Schulz, kazao je da su prvu polovinu godine obilježili mnogi izazovi, uključujući pritisak regulacije, rastuću konkurenciju i sve veća očekivanja korisnika, što je zahtijevalo dodatne napore i dalja ulaganja.

„I pored brojnih izazova sa kojima se telekomunikaciono tržište suočavalo u prethodnom periodu, ostvarili smo solidne poslovne i finansijske rezultate. Kao tehnološki lider, nastavili smo da pružamo visokokvalitetne usluge uz najveće standarde i uspjeli smo da uvedemo još mnogo novih proizvoda i usluga koje u potpunosti odgovaraju očekivanjima korisnika“, rekao je Schulz.

On je dodao da je kompanija u prva dva kvartala ove godine bila usmjerena na osnovni cilj, kao i da je kompanija iskoristila poziciju tehnološkog lidera za stvaranje najboljeg korisničkog iskustva.

Iz kompanije su kazali da je optička mreža sada dostupna u skoro 50 hiljada domaćinstava, što predstavlja 26 odsto ukupnog broja domaćinstava u Crnoj Gori. Broj korisnika koji koristi optičku mrežu Telekoma porastao je 11 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine i iznosi 12,2 hiljade eura.

Broj korisnika mobilnog interneta značajno je povećan u odnosu na isti period prošle godine, devet odsto na 135 hiljada eura.

Korisnici Telekoma su krajem juna koristili 344 hiljade SIM kartica, jedan odsto više u poređenju sa prethodnom godinom. Baza postpejd kartica se uvećala 16 odsto, a pripejd kartica smanjena 11 odsto.

„Ove godine slavimo desetogodišnjicu T brenda u Crnoj Gori, što nas podsjeća na veliku odgovornost koju imamo u stvaranju novih tehnologija koje ubrzano mijenjaju svakodnevnicu. Uveli smo brojna značajna tehnološka rješenja i inovativne projekte koji su nas pozicionirali kao lidere na telekomunikacionom tržištu u Crnoj Gori“, kazao je Schulz.

On je dodao da je posebno zadovoljstvo što je potvrđena liderska pozicija i ponovo dobijen sertifikat Best in test, na osnovu nezavisnih P3 mjerenja, na kojima je Telekom mobilna mreža imala najbolji rezultat u data i govornim servisima.

Nakon završetka implementaciju novog, najnaprednijeg IT sistema, uvedena je i nova linija proizvoda – Magenta 1, naprednog, potpuno integrisanog servisa koji je zasnovan na inovacijama, kompetentnosti i jednostavnosti i koji našim korisnicima pruža više.

„Magenta 1 je ostvarila izvanredne rezultate i raduje što su naši korisnici prepoznali nastojanja da unaprijedimo usluge, kako bi im omogućili najbolje moguće iskustvo“, rekao je Schulz.

Telekom je nastavio širenje 4G, kao i optičke mreže koja je sada dostupna u skoro 50 hiljada domaćinstava, sa tendecijom stalnog rasta.

Schulz je saopštio da je strateška opredijeljenost kompanije unaprijeđenje korisničkog iskustva, uvedena je nova i unaprijeđena Telekom ME aplikacija, koja postavlja nove standarde u korisničkom iskustvu.

„Može se reći da je jedna od najnaprednijih aplikacija u telekomunikacionoj industriji u regionu, sa ciljem da ponudi superiornu uslugu korisnicima. Uvjeren sam da će inovacije, uz naše napore da unaprijedimo korisničko iskustvo, donijeti još mnogo uspješnih priča i dobre rezultate u budućem poslovanju“, zaključio je Schulz.

Send this to a friend