Ekonomija

Proizvođači mlijeka prate tržište – okreću se proizvodnji mliječnih prerađevina

Iz Ministarstva su kazali da se pokazatelj napretka ogleda i u sektoru mljekarstva, naročito imajući u vidu turbulentna dešavanja na tržištu mlijeka i mliječnih proizvoda u zemljama regiona u Evropskoj uniji.

“Raduje podatak da je značajno porasla proizvodnja prerađevina od mlijeka, a posebno sira i kajmaka, što znači da su proizvođači mlijeka, prateći potrebe tržišta, proizvodili veće količine mlječnih prerađevina”, ističu u MPRR.

Ukupna količina sira proizvedena u maju ove godine veća je za 23.269 kg ili 35,6 odsto u odnosu na maj prošle godine. Ukupna količina proizvedenog kajmaka veća je za 1.006 kg ili 17 odsto. Ukupna količina proizvedene pavlake veća je 3.421 kg ili 5,1 odsto. Ne treba zanemariti činjenicu da je za proizvodnju 1kg sira potrebno 5-10 litara mlijeka, za proizvodnju 1kg zrelog kajmaka 7-14 litara mlijeka, itd.

Ako posmatramo podatke o proizvodnji za prvih pet mjeseci ove godine oni potvrđuju rast proizvodnje mliječnih prerađevina u odnosu na isti period prošle godine. Ukupna proizvedena količina sira u prvih pet mjeseci ove godine je veća za 123.952 kg ili 42,5 odsto, proizvodnja kajmaka veća je za 10.186 kg ili 40,5 odsto, a proizvodnja pavlake 46.437 kg ili 15,9 odsto.

Prema riječima generalnog direktora Direktorata za ruralni razvoj Ministarstva Darka Konjevića u proteklih nekoliko godina realizovano je ili se realizuje više projekata s ciljem da se ojača konkuretnost proizvođača, kroz unapređenje proizvodnje i intenzivinije pokretanje procesa prerade, jer samo kroz preradu mogu biti profitabilniji i konkuretniji na tržištu.

“Kroz pet javnih poziva MIDAS projekta imali smo oko 800 potpisanih ugovora za investicije u primarnu proizvodnju, od čega je polovina na sjeveru Crne Gore. Kroz taj projekat značajno je unapređena primarna proizvodnja, s ciljem da se proizvođači pripreme za korišćenje sredstava EU. Ministarstvo sa Svjetskom bankom i Evropskom komisijom realizuje projekte IPARD like. Kroz projekat IPARD-like 1 nastavlja se jačanje primarnog sektora, a IPARD like 2 po prvi put podržava se jačanje prerađivačkih kapaciteta. Urađen je I IPARD program ruralnog razvoja do 2020. godine kojim su obezbjeđena sredstva za podršku investicija u ukupnom iznosu od oko 100 miliona eura, takođe za podršku primarnoj, preradi i diverzifikaciji ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima”, kaže Konjević.

On ističe da je Ministarstvo podržavalo proizvođače da prerađuju primarne poljoprivredne proizvode i kroz mjere Agrobudžeta.

“Podržavali smo preradu na gazdinstvima. U protekle tri godine podržali smo više od 100 investicija, kroz koje su proizvođači kupili opremu, adaptirali objekte kako bi se počeli baviti i preradom. Najviše su bili zainteresovani, upravo, za preradu mlijeka, pčelarstvo i voćarstvo. Raduje nas rast proizvodnje prerađevina od mlijeka, što je rezultat mjera podrške Ii činjenice da su poljoprivredni proizvođači, koji se sve više suočavaju sa različitim izazovima na tržištu mlijeka, shvatili da treba da unapređuju proizvodnju, i da je prerada mlijeka jedan od načina da zarade više”, kazao je Konjević. 

U narednom periodu kroz program IPARD i nacionalni budžet za poljoprivredu Ministarstvo će nastaviti sa podrškom preradi, unapređenju poljoprivredne proizvodnje, uvođenju standarda i jačanju konkuretnosti proizvođača u sektorima koji su prepoznati da imaju potencijal.

Send this to a friend