Ekonomija

Proizvođači sira iz Pljevalja i Kolašina došli sa korisnim savjetima iz Slovenije

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, u procesu sertifikacije imaće, kao i do sada, snažnu podrškuresornog Ministarstva, koje je organizovalo studijsku posjetu i konstatno radi na informisanju i podsticanju proizvođača da uđu u taj proces.

Tokom posjete Sloveniji, proizvođači su, zajedno sa predstavnicima Ministarstva i dvije lokalne samouprave, između ostalog, posjetili Udruženje proizvodjača Bovskog sira, kao i Tolmica koji su zašticeni oznakom porijekla. 

Nakon obilaska slovenačkih proizvođača, prema riječima savjetnice za politiku kvaliteta u Ministarstvu Merise Čekić, našim proizvođačima jasniji su i benefiti zaštite proizvoda i zašto je, ipak, isplativo krenuti u ne tako jednostavan proces sertifikacije. 

“Opštine Bovec i Tolmin nalaze se na 400 m nadmorske visine i nalaze se u podnozju Alpa čiji vrhovi dosežu do 2.200 metara nadmorske visine. Proizvodnja sira na području ovih opština, u kotlini i u planinskom dijelu, ima jako dugu tradiciju. Osim Bovškog i Tolminc sira, ovaj po površini mali predio ima još jedan zaštićeni naziv – sir Mohant. Proizvođači sva tri sira su udruženi uglavnom u udruženja koja sačinjavaju mala poljoprivredna gazdinstva. Zaštita koju su ostvarili dovela je i do očekivanih benefita. Interesovanje turista za obilazak i boravak u oblasti koja je postal prepoznatljiva po zaštićenim proizvodima omogućila je i njihov odličan plasman. Zato se osim proizvodnjom sira, sva porodična gazdinstva bave se uspješno i seoskim turizmom. Osim poljoprivrednih gazdinstava gdje se proizvodi Bovški sir, u koncept geografske zaštite uključena je i veća sirara “Planinka”. To dodatno omogućava veću proizvodnju, manje troškove labaratorijskih analiza, neophodnog marketinga, a u krajnjem i bolji plasman na tržište”, objašnjavaju iz Ministarstva.

Proizvođači iz Crne Gore, kako navodi Merisa Čekić, imali su priliku da vide na koji način su njihove slovenačke kolege pripremile proizvođačku specifikaciju, osnovni dokument u kome se do detalja opisuje i dokazuje da su kvalitet i karakteristike proizvoda povezane sa geografskim područjem i umijećem proizvođača, zasnovanom na tradiciji. 

“Posjeta je bila značajna i za razumijevanje šta znače interne kontrole proizvodnje koje sami proizvođači treba da sprovode nakon ulaska u sistem zaštite, kao i načina eksternih kontrola koje rade sertifikaciona tijela i inspekcijske službe. Proizvođače pljevaljskog i kolašinskog sira nije obeshrabrila informacija da se u sistemu zaštite kao sljedeći i najbitniji nivo kontrole računa onaj od strane potrošača, s obzirom na to koliko su ti sirevi u Crnoj Gori cijenjeni i traženi na tržištu”, kaže Čekić.

Tokom petodnevnog boravka u gradu Bovecu delegacija iz Crne Gore posjetila je i Ministarstvo poljoprivrede Slovenije, kao i tijelo za kontrolu i sertifikaciju zaštićenih oznaka „Bureau Veritas“ doo. Tom prilikom upoznali su se teorijski sa EU procedurama registracije geografske oznake, pravnim okvirom, sistemom kontrole i sertifikacije zaštićenih proizvoda. 

 

Send this to a friend