Ekonomija

Projekat “1000+”: 100 građana sa liste čekanja dobilo vaučere

Šef Kabineta ministra održivog razvoja i turizma, Uroš Andrijašević i direktor Direktorata za komunalni razvo, Dragan Asanović uručili su vaučere za 35 mladih bračnih parova, 53 zaposlena u javnom sektoru i 12 ostalim građanima. Na ovaj način, priliku za realizaciju stambenog kredita po posebnim uslovima dobilo je ukupno 555 građana Crne Gore.

“Ovim projektom smo pružili mogućnost građanima da na jednostavan, pravičan i ekonomski isplativ način dođu do sopstvenog doma i da na tom putu imaju podršku države koja ih vodi kroz transparentan proces, čineći to kao odgovorna Vlada prema građanima. Cilj nam je da ovakav, ili sličan projekat, realizujemo i u narednim godinama, s obzirom na to da su njegovi osnovni motivi podrška građanima Crne Gore i podsticaj dinamičnom razvoju privrede’’, kazao je Andrijašević.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma će, prema njegovim riječima, najvjerovatnije narednog mjeseca podijeliti još jednu grupu vaučera, kako bi svaki od 674 građanina koji su ispunili uslove Javnog poziva, dobili priliku da riješe najvažnije životno pitanje.

Andrijašević je istakao da je Ministarstvo već pokrenulo dodatan dijalog sa bankama u cilju dalje optimizacije procedura, kako bi građani na što jednostavniji način obezbijedili sebi dom. Takođe, izrazio je nadu da će se i građevinske kompanije  prilagoditi olakšanim uslovima rješavanja stambenih pitanja građana.

U projektu učestvuje 16 građevinskih kompanija, 7 komercijalnih banka i 674 građanina Crne Gore. Projekat “1000+” se realizuje kako bi se posebna pažnja poklonila osjetljivim socijalnim grupama, licima sa invaliditetom, samohranim roditeljima, mladim bračnim parovima i građanima Crne Gore sa srednjim i nižim primanjima.

Do danas je potpisano 295 predugovora građana sa građevinskim kompanijama i 204 ugovora o realizaciji stambenih kredita sa bankama. Predugovore je potpisalo 55 lica koji su prioritet u ovom projektu, 81 mladi bračni par, 94 zaposlena u javnom sektoru i 65 ostalih građana. Ugovore sa bankama su potpisala 32 prioritetna lica, 56 mladih bračnih parova, 70 građana zaposlenih u javnom sektoru i 45 ostalih lica. 

Projektom “1000+” takođe su podstaknute ekonomske aktivnosti građevinskog i bankarskog sektora na tržištu i smanjene kamatne stope na stambene kredite crnogorskih komercijalnih banaka. Naime, prije početka projekta kamatne stope na stambene kredite su se kretale u rasponu od 6 do 9 odsto, dok smo prethodnih mjeseci svjedoci sniženja kamatnih stopa i povoljnijih uslova banaka.

Projekat ”1000+” realizuje se javno i transparentno, pod istim uslovima za sve građane Crne Gore i ocijenjen je kao jedan od najkvalitetnijih i najboljih projekata  Vlade Crne Gore i CEB-a. 

Send this to a friend