Ekonomija

Projekat na čekanju 10 godina: Umjesto hotela na Meljeviku smetlište

Tokom 2011. godine firma “Sonuba Montenegro”, koja je 2007. kupila 20 hektara zemljišta u Maljeviku i najavila investiciju od preko 300 miliona eura, promijenila je vlasnika, pišu Dnevne novine.

Novi vlasnik, ruska Merkur grupa, zatražila je izmjenu detaljnog urbanističkog plana, odnosno manje građevinske gabarite, ali se do danas nije izašlo u susret investitoru. Novi investitor planira da na 150.000 kvadrata pravi ekskluzivne objekate, dok je DUPom predviđena gradnja na dosta više kvadratnih metara.

Nedavno je izgledalo da će stvari sa mrtve tačke napokon da se pokrenu, ali za izmjene detaljnog urbanističkog plana u Maljeviku u barskom parlamenetu glasali su samo odbornici Demokratske partije socijalista i Bošnjačke stranke, dok su protiv bili predstavnici Socijaldemokratske partije, Demosa, Demokratskog fronta i Socijalističke narodne partije. Pozitivna Crna Gora i Socijaldemokrate bili su uzdržani.

Razlog protivljenja opozicionih partija je taj što bi izmjenama DUP-a navodno Bar izgubio skoro deset miliona za komunalije, dosuđenih pravosnažnom presudom.

Zanimljivo je i da je investitor uplatio Opštini 32,5 miliona eura za zemljište, ali zbog niza problema oko DUP-a koji već godinama traju, Crna Gora umjesto luksuznog naselja u Baru ima samo ledinu, na kojoj se često i smeće odlaže.

Realizacijom projekta na Maljeviku Crna Gora bi ostvarila nekoliko velikih benefita. Prvo, u našu državu bilo bi uloženo minimum 300 miliona eura, zatim prihodi u budžetu bi bili znatno povećani, a izgradnjom luksuznog turističkog kompleksa posao bi našlo minimum 300 crnogorskih građana.

Prema ugovoru, investitor će u ambijentalno prelijepoj uvali u čijoj zaleđini je decenijska borova šuma graditi hotelske kapacitete površine 80.000 metara kvadratnih, turističke apartmane, renta vile, zatim marinu i sve prateće ugostiteljske objekte koji će zadovoljiti kategorizaciju od četiri i pet zvjezdica.

Vrijednost ugovora za projekat “Jadranskog Monte Karla”, kako su nazivali investiciju u Maljeviku, koji su potpisani 2007. godine bila je 53,7 miliona eura. 

Send this to a friend