Ekonomija

Promocija i unapređenje dostojanstvenog rada u Crnoj Gori

Cilj Memoranduma je da Ministarstvo, socijalni partneri i MOR međusobno sarađuju, promovišu i unaprijede dostojanstveni rad u Crnoj Gori. 

“Potpisnici ovog Memoranduma saglasili su se i formulisali prioritete Programa dostojanstvenog rada za period od 2015. do 2017. godine, koji se odnose na: jačanje socijalnog dijaloga, promovisanje zapošljavanja i povoljnih uslova za održiva preduzeća i formalizaciju neformalne ekonomije“, kazala je ministarka rada i socijlnog staranja Zorica Kovačević, govoreći na konfereniciji „Dostojanstven rad kao nacionalni cilj“, održanoj danas u Hotelu „Ramada“ u Podgorici.

Kovačević je dodala da će Međunarodna organizacija rada u okviru ovog Programa pomoći u prikupljanju sredstava, te da će obezbijediti tehničku saradnju za primjenu Programa, u skladu sa svojim pravilima  i procedurama, ali i raspoloživim sredstvima i uslovima koji će biti usaglašeni u pisanoj formi.

Ona je istakla da će MOR, Ministarstvo rada i socijalnog staranja i socijalni partneri nadgledati primjenu Programa povremeno i to putem Nadzornog odbora, kako bi procijenili ostvareni napredak u realizaciji Programa.

“Program dostojanstvenog rada za 2015-2017. godinu u skladu je sa ključnim prioritetima Vlade Crne Gore i Okvirom za razvojnu pomoć Ujedinjenih Nacija za 2012-2016. godinu i trebao bi da doprinese ostvarivanju njihovih ciljeva. Program dostojanstvenog rada takođe će značajno doprinijeti primjeni Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju Crne Gore Evropskoj Uniji i dostizanju nacionalnih razvojnih ciljeva”, naglasila je Kovačević.

Send this to a friend