Ekonomija

Prosječna martovska zarada iznosila 476 eura

To znači da je u odnosu na mjesec ranije prosječna zarada, bez poreza i doprinosa, zabilježila je pad od 1,4 odsto. 

“Prosječna neto zarada u martu ove godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježila je rast od 0,4 odsto, dok je u odnosu na prosječnu zaradu u 2014. godini zabilježila pad od 0,2 odsto”, istakli sui z MONSTAT-a.

Kako je pojašnjeno iz MONSTAT-a ukoliko se ima u vidu da su potrošačke cijene u martu u odnosu na februar zabilježile rast od 1,1 odsto proizilazi da su realne neto zarade u istom periodu zabilježile pad od 2,5 odsto. 

Po sektorima djelatnosti prosječne zarade bez poreza i doprinosa u martu 2015. godine u odnosu na prethodni mjesec zabilježile su rast u sledećim sektorima djelatnosti: Ostale uslužne djelatnosti (13,5 odsto), Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (9,4 odsto), Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (5,7 odsto), Prerađivačka industrija (2,1 odsto), Umjetnost zabava i rekreacija (1,8 odsto), Finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja (1,5 odsto), Vađenje ruda i kamena (1,2 odsto).

Pad je zabilježen u sektorima: Snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija (8,6 odsto), Trgovina na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala (5,5 odsto), Saobraćaj i skladištenje (4,9 odsto), Informisanje i komunikacije (4,4 odsto), Usluge smjestaja i ishrane (2,7 odsto), Državna uprava i odbrana (2,1 odsto), Poslovanje sa nekretninama (dva odsto), Zdravstena i soc.zaštita (jedan odsto), Građevinarstvo (0,9 odsto), Snabdijevanje vodom, upravljanje otpadnim vodama, kontrola procesa uklanjanja otpada i slične aktivnosti (0,4 odsto), Stručne, naučne i tehničke djelatnosti (0,3 odsto).

Send this to a friend