Ekonomija

Prosječna zarada u januaru u Crnoj Gori iznosila 482 eura

To znači da je u odnosu na prethodni mjesec prosječna zarada bez poreza i doprinosa u januaru 2015. godine zabilježila pad 0,4 odsto. 

“Prosječna (neto) zarada u januaru 2015. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježila je rast od 0,8 odsto, dok je u odnosu na prosječnu (neto) zaradu u 2014. godini zabilježila rast od  jedan odsto”, dodali su iz MONSTAT-a. 

Ukoliko se ima u vidu da su potrošačke cijene u januaru 2015. godini u odnosu na decembar 2014. godinu zabilježile pad od 0,2 odsto proizilazi da su realne neto zarade u istom periodu zabilježile pad od 0,2 odsto. 

Po sektorima djelatnosti prosječne zarade bez poreza i doprinosa (neto) u januaru 2015. godine u odnosu na prethodni mjesec zabilježile su rast u sljedećim sektorima djelatnosti:  Snabdijevanje vodom, upravljanje otpadnim vodama, kontrola procesa uklanjanja otpada i sličme aktivnosti (9,7 odsto), Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (7,8 odsto), Umjetnost zabava i rekreacija (7,4 odsto), Prerađivačka industrija (6,5 odsto), Snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija (5,3 odsto), Usluge smještaja i ishrane (3,4 odsto), Zdravstena i socijalna zaštita (2,5 odsto), Vađenje ruda i kamena (0,7 odsto).

Pad zarada zabilježen je u sektorima: Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (25,9 odsto), Ostale uslužne djelatnosti (16 odsto), Poslovanje sa nekretninama (7,2 odsto), Stručne, naučne i tehničke djelatnosti (6,6 odsto), Saobraćaj i skladištenje (3,3 odsto), Finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja (2,9 odsto), Građevinarstvo (2,9 odsto), Informisanje i komunikacije (1,9 odsto), Trgovina na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala (1,4 odsto), Obrazovanje (0,7 odsto) i Državna uprava i odbrana (0,6 odsto).

Send this to a friend