Ekonomija

Protokol o otplati duga za struju potpisalo 16,67 hiljada domaćinstava

“Akcija, koju je EPCG pokrenula treći put zbog velikog interesovanja potrošača, dala je odlične rezultate. Akcija, koja je počela 1. septembra i završila 31. oktobra, omogućila je domaćinstvima otplatu duga za utrošenu električnu energiju u fiksnim mjesečnim ratama od 20 eura tokom 25 mjeseci, bez zatezne kamate i uz izuzimanje od prinudnih metoda naplate”, kazao je Bojičić listu Elektroprivreda, prenosi MINA-business.

On je dodao da se akciji priključilo 16,67 hiljada domaćinstva, među kojima je 5,89 hiljada kupaca koji su produžili protokole iz prvog dijela akcije.

Prema riječima Bojičića, najviše protokola potpisano je u Podgorici, 6,72 hiljade, Nikšiću 3,06 hiljada i Bijelom Polju 1,3 hiljade.

On je objasnio da postoje tri kategorije kupaca koji su mogli da se priključe akciji. U prvoj grupi je bilo oko 10,4 hiljade kupaca, koji su izmirivali obaveze i poštovali protokole koje su potpisali 2013. godine.

“Njima je pružena mogućnost da po istim uslovima nastave da otplaćuju dug”, saopštio je Bojičić.

On je naveo da u drugu grupu kupaca spadaju svi oni koji su isključeni zbog duga, koji im nije dozvoljavao da potpišu standardne protokole koje EPCG nudi.

“Njihova obaveza je bila da plate tri prethodna računa i priključnu taksu od deset eura. I na kraju, u trećoj grupi kupaca su građani koji su imali određene uplate u prethodna tri mjeseca. Uvažili smo im te uplate i za taj iznos umanjili ukupni dug, nakon čega su mogli da potpišu protokol”, objasnio je Bojičić.

On je kazao da otplata duga počinje izmirivanjem prve fakture pristigle nakon potpisivanja protokola. Potrošač, koji je sklopio protokol u oktobru, imao je obavezu da plati septembarski račun do kraja oktobra, a prvu ratu od 20 eura i oktobarski račun do kraja novembra.

“Mislim da smo s akcijom ostvarili pun pogodak. U izuzetno teškoj ekonomskoj situaciji mislim da smo našli pravi model da domaćinstva na jedan relaksirajući način izmire dio starog duga i budu pošteđeni isključenja”, saopštio je Bojičić.

On je dodao da je prije pokretanja akcije Zlatni tim bilo oko 340.000 potrošača, od čega je svega 90.000 uredno izmirivalo obaveze.

“Akcije Zlatni tim i Podijelimo teret opravdale su očekivanja, pa smo u septembru ove godine imali više od 160.000 redovnih platiša, skoro 46 odsto domaćinstava redovno izmiruje svoje obaveze”, rekao je Bojičić.

On je naveo da su dvije do tri hiljade kupaca izmirili obaveze po povoljnim uslovima, postali redovne platiše i ostvaruju popust od pet odsto na tekuće račune.

“Vidjećemo kada ćemo napraviti novi presjek i omogućiti tim kupcima da budu dio Zlatnog tima i ostvaruju popust od deset odsto. Planiramo i neke nove akcije, očekujem da ćemo i dalje nastaviti da stimulišemo redovne platiše”, zaključio je Bojičić.

Send this to a friend