Ekonomija

Prvi stvara, drugi troši, treći uništi? Ovi ljudi potomcima ostavljaju dva BILIONA dolara

To je približno jednako indijskom bruto domaćem proizvodu (BDP) ili bogatstvu koje je izgubljeno na berzama dan nakon referenduma o Brexitu, prenosi B92.

Prema navodima iz izvještaja švajcarske banke UBS i konsultantske kuće Pricewaterhouse Coopers (PwC), radi se o najvećem prenosu bogatstva u istoriji. 

Naime, UBS i PwC procjenjuju da je trećina od 1,4 hiljade milijardera koje oni prate trenutno starija od 70 godina. 

Ta grupa drži 40 odsto ukupnog bogatstva koje je u rukama male grupe milijardera. 

Najveći dio bogatstva prenijeće američki milijarderi, odnosno 1,1 bilion USD, dok će nasljednici u Evropi dobiti 600 milijardi USD. Azijski milijarderi ostaviće potomcima 300 milijardi USD. 

Osim toga, kako su naveli analitičari u izvještaju, činjenica je da se prvi put toliko bogatstva prenosi na drugu generaciju u isto vrijeme. To posebno vrijedi za azijske rastuće države gdje je 85 odsto milijardera novac samostalno zaradilo. 

S obzirom na uzrečicu da prva generacija stvara bogatstvo, druga ga troši, a treća ga uništi, šta će se dogoditi sa tako velikom svotom novca takođe je razlog za brigu. 

“Planiranje je apsolutno potrebno. Kako novac prelazi s generacije na generaciju, planiranje postaje teže”, naveo je za magazine Forbes glavni investicioni strateg u švajcarskoj banci.

Teze analitičara potkrijepljene su i statističkim podacima koji pokazuju šta se dogodilo s nasljedstvom milijardera od 1995. godine ka ovamo.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
o'
Gost
o'

engleski: billion = milijarda
engleski: billion = milijarda
crnogorski: bilion = 1000 milijardi

da li je ovo tacno?

Anonimni
Gost
Anonimni

Izgleda da – da…
Izgleda da – da…

Mi (ex Jugosloveni) smo od Grka uzeli rijec milijarda kao naziv za 1.000 miliona, dok ostatak svijeta (vjerovatno) koristi logickiji princip: milion, bilion, trilion…

Anonimni
Gost
Anonimni

pa sad, ostatak svijeta, ne
pa sad, ostatak svijeta, ne znam bas. Danska, Holandija, Finska, Francuska, Njemacka, Island, Italija, Norveska, Poljska, Portugal, Spanija i Svedska koriste dugu skalu, kao i mi. Zapravo, gotovo cijela evropa sa izuzetkom UK, i bivseg SSSR-a. A recimo i cijela latino amerika izuzev Brazila koristi milijardu.

Leatherface
Gost
Leatherface

Pa zar ne vidis da je 460
Pa zar ne vidis da je 460 MILIJARDERA, i svi da ostave po 1 milijardu, to je 460 milijardi, znaci mnogo vise od tvojih 2 milijarde. Malo logike nije na odmet.

Anonimni
Gost
Anonimni

Molim vas koristite nase
Molim vas koristite nase rijeci – ostavljaju dvije milijarde dolara, a ne bilione.

Redakcija
Gost
Redakcija

Bilion – 1.000.000.000.000.
Bilion – 1.000.000.000.000. Zapis ima dvanaest nula. A, milijarda ima devet 🙂 Svakako, hvala na sugestiji.

Send this to a friend