Ekonomija

Prvomajska šetnja u PG: Oko stotinu radnika protestovalo zbog uslova na radu

Oko stotinu radnika prošetalo je od Trga Republike do zgrade Vektre, gdje se nalazi veliki broj crnogorskih ministarstava. 

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković kazao je da je današnja šetnja protestna, jer su nezadovoljni socio-ekonomskim statusom radnika u Crnoj Gori.

„Brojni su problemi koji tište radničku klasu. Jedan od problema jeste i zaštita na radu. Statistika pokazuje da u Evropi preko 3.500 radnika izgubi život na radnom mjestu, a preko 11 hiljada oboli na radnom mjestu tokom godine“, kazao je Keković, prenosi Anadolija.

Kada je u pitanju Crna Gora, on je istakao da „smo svjedoci da nam je prekovremeni rad postao pravilo, a ne izuzetak“.

„Svjedoci smo da su brojne naše kolege zakinute za nedjeljni i godišnji odmor, za slobodan dan u dane praznika. Ko se bavi profesionalnom zaštitom na radu zna da će umoran radnik prije napraviti propust u radu, a nekad sebe i druge dovesti u opasnost. Krajnje je vrijeme da ukažemo na te probleme i krenemo u njihovo rješavanje“, kazao je Keković.

On je pozvao Vladu Crne Gore da preko svojih inspekcija izvrši uvid koliko privrednih subjekata i poslodavaca je donijelo akt o procjeni rizika na radu.

Zdravstveni radnik Puniša Milić istakao je da se u zdravstvenom sistemu radnici susreću sa mnogo faktora koji utiču na zdravlje i normalan život. 

„Najviše izloženi riziku su zdravstveni radnici koji rade u zoni jonizujućeg zračenja, sa otvorenim izvorima zračenja, kao i na infektivnoj klinici“, kazao je Milić.

Protestnu šetnju sindikata obezbjeđivala je policija, a protest je završen mirno.

FOTO: Anadolija

 

Send this to a friend