Ekonomija

PUPI podnio krivičnu prijavu protiv sudije Osnovnog suda u Nikšiću

Iz PUPI-a je saopšteno da su građani, njih 221, dostavljali račune za struju preko opštinskih odbora Socijalističke narodne partije SNP, kao i da mnogi tvrde da nijesu davali punomoćje i da nijesu vidjeli advokata, prenosi agencija MINA-business.

PUPI smatra da su takva punomoćja neuredna i da su, kako sudeći sudija Pajović, tako i advokat Nikola Bulatović, morali imati to u vidu. 

Parnica pred Osnovnim sudom u Nikšiću za povraćaj nezakonito uzetog novca od građana pokrenuta je na poziv SNP-a, a preko Bulatovića, nakon odluke Ustavnog suda od februara 2011. godine, kojom je neke odredbe Pravilnika Regulatorne agencije za energetiku RAE, koje propisuju da građani plaćaju gubitke u prenosnoj i distributivnoj mreži Elektroprivrede (EPCG), stavio van pravne snage.

Presuda je donešena 2013. godine, a izvršenje sa kamatom ove godine.

“Pajović je zakazala sedam ročišta, od čega su samo tri održana, a na četiri sudija nije došla, niti je na propisan način obavijestila stranke u sporu da se suđenja neće održati. Samo po tom osnovu, za četiri neodžana ročišta, zbog neodgovornog odnosa Pajović, građani treba da plate 22,1 hiljadu eura, odnosno po 5,5 hiljada eura po neodržanom ročištu”, precizirali su iz PUPI-a.

U toj partiji smatraju da je takav rad i postupanje Pajović nedopustivo, nezakonito, suprotno pozitivnoj sudskoj praksi, etici i moralu.

“PUPI ima razloga da sumnja da se ovdje radi o sudsko-advokatskoj mafiji, organizovanom kriminalu, što je prvorazredni posao za Vrhovnog državnog tužioca i Specijalnog tužioca Crne Gore“, navodi se u saopštenju.

Dodaju da te troškove mora da plati Pajović, jer ih je napravila neodgovornim ili svjesnim i planskim radom, Osnovni sud u Nikšiću ili država, a ne oštećeni građani.

PUPI je naveo da su nezadovoljni i razočarani radom Višeg suda u Podgorici, koji je ‘prenabregao’ sve te činjenice i potvrdio takvu prvostepenu presudu, a time i troškove u sudskom postupku, koji su neprimjereni i nerazumni.

“Umjesto da građani budu pravično obeštećeni zbog nezakonitog obračuna računa za utrošenu električnu energiju, njih 221, treba da plati 110 hiljada eura sudskih troškova. Od do sada pristiglih 169 pravosnažnih sudskih presuda, 160 se odnose na penzionere, uglavnom na one sa najmanjim primanjima“, zaključuje se u saopštenju.

Send this to a friend