Ekonomija

Putin: Rusija je dotakla vrh krize

“Naravno, mi smo se suočili s pojavom krize. Neki stručnjaci smatraju, a ja se slažem s njima da je vrhunac krize već dostignut i da se privreda u cjelini prilagodila ili se sa sigurnušću prilagođava promijenjenim uslovima ekonomskog života”, kazao Putin, prenose agencije.

On je dodao da to govori o prvim znacima stabilizacije bez obzira na to što se u nekim oblastima privrede uočava pad, što nije slučaj za poljoprivredom.

“Vlada i Centralna banka pokazale su dosljednost i sposobnost da postignu rezultate u krizi. Uprkos svim teškoćama i izazovima sa kojima se suočila ruska privreda, naš upravljački tim pokazao je visok stepen odgovornosti, dosljednosti i sposobnosti da postignu rezultate. Mislim da je to takođe dobar preduslov da se pokaže da je Rusija dobro mjesto da za zajednički radi sa stranim investitorima”, kazao je Putin. 

On je ocijenio da se uvođenje plivajućeg deviznog kursa pokazalo kao dobro i pravovremeno rješenje za privredu zemlje. U narednim godinama ruska ekonomija će, kako smatra, prevazići recesiju i počeće pozitivna dinamika. 

Rusija će stremiti ka inflaciji optimalnoj za razvoj privrede u rasponu od dva do četiri odsto, ali je teško reći za koje vrijeme će moći da se dostigne taj nivo, naglasio je Putin i podsjetio da će prema prognozama Centralne banke inflacija 2017. godine biti četiri odsto. 

Odliv kapitala je, prema riječima Putina, zaustavljen, a priliv kapitala u trećem tromesečju 2015. godine, govori o tome da tržište veoma osjetljivo reaguje na dešavanje u privredi. 

Rusija, kako je kazao, veoma cijeni uravnotežen i mudar pristup njemačkog biznisa u Rusiji, koji ne “šara” sa jedne na drugu stranu u zavisnosti od političke situacije, nego se trudi da deluje pragmatično, imajući u vidu svoje interese i interese partnera. 

Predsjednik je podsetio da je Njemačka jedan od najvećih trgovinsko-ekonomskih partnera Rusije, i to ne samo po obimu trgovinske razmjene, nego i po dubini ulaska njemačkog biznisa u rusku ekonomije.

Šef ruske države je objasnio da njemački biznis ne ulazi samo u oblasti koje donose brzu zaradu, nego i u mašinogradnju, poljoprivredu, farmaciju, ključne oblasti kojima se Rusije sada bavi i namerava da to čini i ubuduće.

Predsjednik Rusije je takođe uvjeren da projekat gasovoda Severni tok 2 nije usmjeren na to da bilo kome uskrati mogućnosti tranzita.  

“I zato bih zamolio da sve te političke spekulacije ostavimo po strani”, rekao je Putin.

Send this to a friend