Ekonomija

Rađenović: Povećanje poreza, udar na Budvane

“Svjedoci smo da su poslijedice svih afera koje potresaju našu opštinu, a na koje smo mi ukazivali dovele do stalnih blokada opštinskog računa.  To je dovelo do neuredne isplate zarada zapošljenima. Povećenje poreza na nepokretnosti u ovakvim uslovima djeluje suludo. U godinama ekonomske krize kad imamo atak na budžet građana i namete poput cijene koštanja usluga vode, parkinga, i kad potrošačka korpa svakim danom raste povećava se stopa poreza na nepokretnosti kako za privredu tako i za građane”, kazao je Rađenović.

Na udaru su se ovom prilikom, pojašnjava on, našli najširiji slojevi koji posjeduju nepokretnosti u Opštini Budva. 

“Porez na kvadrat samoproglašene metropole turizma je daleko veći nego u ostalim djelovima Crne Gore, takođe troškovi života su višestruko veći nego u drugim gradovima. Najnovije je da nam dolazi uredba Vlade po kojoj će plate zaposlenih u Javnim i Opštinskim organima i ustanovama biti drastično smanjene. Neka od Društava već otvoreno govore o nemogućnosti organizovanja posla u takvim uslovima”, dodaje on.

Najnovije povećanje poreza na nekretnine, ocjenjuje on, osiromašiće kućni budžet građana dodatno , a samo djelomično popuniti praznu kasu Opštine.

“Posebnu pikanteriju u svom ovom galimatijasu predstavlja uvođenje poreza na zemlju koja se nalazi u zaleđu,Paštrovića,Pobora ,Maina, Grblja, Braića nastala naslijedstvom i koja nije imala neku posebnu finansijsku težinu. 

Napominjemo da ako je postojala namjera da ovo zemljište Opština stavi u funkciju onda je trebala da ponudi razvojne projekte sa razrađenom infrastrukturom i ciljem, imamo sa druge strane primarnu granu privrede a to je turizam u našoj Opštini,  na koju će svi oni koji se bave turizmom ova odluka imati destimulativni uticaj, jer zbog poreskog udara na njihov budžet niko neće htjeti da ulaže a samim tim i Opština Budva će trpjeti guditke. Ovakva odluka već dovodi do haosa i vlasnici koji nemaju nikakve prihode  sada imaće samo nove namete”, kazao je predsjednik OOLPCG Budva. 

Liberalna partija će, dodaje Rađenović, inicirati i tražiti potpis podrške svih odbornika u Skupštini Opštine Budva za poništavanje ove odluke donesene na Skupštini Opštine Budva 28.decembra prošle godine, odnosno vraćanje na stare poreske stope i izmjenu zakona o porezima na nepokretnosti, a sve u obostranom interesu sugrađana i Opštine Budva.                               

Send this to a friend