Ekonomija

Radni tim: Mijovićev ima sve podatke da riješi svoje nedoumice

Reagovanje Radnog tima za implementaciju projekta Bloka II TE Pljevlja:

Prije nekoliko dana je, da podsjetimo, gdin Mijović u emisiji na RTCG – Akcenti, imao priliku da postavi sva ova pitanja ali je to izostalo. Sa druge strane, na mnoga je dobio odgovor ali, uprkos činjenici da nije, kako je sam rekao, potkovan za analizu Studije, sada iznosi potpuno konfuzne podatke i naknadnom pameću kritkuje Projekat za koji je i sam svjestan da je dobar. Iako zamjera da, navodno, javnost nije bila dovoljno uključena, Mijović namjerno izostavlja činjenicu da je o projektu održano bezbroj okruglih stolova, između ostalog i jedan na kome je i sam Mijović učestvovao, gdje su predstavnici Radnog tima dali sve potrebne informacije u vezi sa projektom i odgovorili na sva postavljena pitanja. Ali, ako se ne sjeća Mijović, javnost nije zaboravila.

Ipak, Radni tim za implementaciju projekta Bloka II Termoelektrane Pljevlja, u cilju objektivnog informisanja javnosti, želi još jednom da pojasni dasadašnji tok pregovora i izvršene obaveze vezano za ovaj projekat.

U skladu sa Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata tokom 2012. godine, Vlada Crne Gore je donijela odluku o izradi odgovarajućeg planskog dokumenta – Detaljnog prostornog plana za TE Pljevlja I. Nakon odabira obrađivača putem javnog tendera, pristupilo se njegovoj izradi. U skladu sa Zakonom, urađena je i Strateška procjena uticaja na životnu sredinu kao dokument koji propisuje ekološke parametre koji se moraju poštovati prilikom izrade tehničke dokumentacije.

Opet u skladu sa zakonskom obavezom, u maju 2015. godine, organizovana je i javna rasprava vezana za Detaljni prostorni plan za TE Pljevlja. Nakon potpisivanja Ugovora sa Škodom upravo je i predviđeno da tehnički tim Škode učestvuje u izradi tehničke dokumentacije kao i da se kompletira Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu na osnovu definisanih tehničkih rješenja koji će, opet u skladu sa Zakonom o procjeni uticaja na životnu sredinu, proći javnu raspravu u cilju dobijanja saglasnosti od strane Agencije za zaštitu životne sredine. Dakle, konstatacija gdina Mijovića da danas nije urađena procjena uticaja na životnu sredinu, ne stoji, jer se procjena uticaja radi kada se potpiše ugovor sa Škodom, i samim tim kada budu definisana sva tehnička rješenja.

Što se tiče same studije izvodljivosti, kao i odgovarajuće studije o uglju, upravo je u okviru pregovora vezanim za finansiranje projekta sa finansijskim institucijama predvođenim Češkom eksportnom bankom-ČEB, predviđeno da izradu istih urade renomirane kompanije sa relevantnim iskustvom u predmetnim oblastima. U skladu sa tim, angažovane su kompanije Deloitte i Fichtner od strane EPCG i RUP-a.  

Aktivnosti na izradi Studije izvodljivosti tekle su paralelno sa finalnim aktivnostima na usaglašavanju Ugovora sa Škodom. Deloitte je, uzimajući u obzir konkretne uslove definisane Ugovorom, u okviru studije izvodljivosti uzeo u obzir i prezentovao moguće scenarije izgradnje bloka II uključujući i konzervativniji pristup i najnepovoljnije varijante.

Takođe, čak i Mijoviću, koji po sopstvenom priznanju nije ekspert za ovu oblast, treba da bude jasno da se ne može raditi Studija izvodljivosti bez cijene koštanja kao glavnog uslova! U međuvremenu, s obzirom na već skoro usaglašenu cijenu dvije strane, radni timovi će pokušati da u narednih nekoliko dana još jednom analiziraju pomenute ugovore i ponude i, nadamo se, postignu finalni dogovor, zadržavajući pritom sve unaprijed definisane najstrožije evropske tehničko-ekološke standarde.

Takođe, koliko je Mijović detaljno ušao u problematiku vidi se i iz konstatacije da je Rudnik uglja označio kao društvo sa ograničenom odgovornošću (d.o.o.) a Rudnik je akcionarsko društvo isto kao EPCG (A.D.) To je značajna razlika oko koje se ne bi smjelo griješti.

Dejan Mijović se pita što se krije od javnosti da Rudnik uglja mora obezbjediti preko 50 miliona eura za presrukturiranje i razvoj? Ni jedan podatak se ne krije od javnosti, cijena uglja je projektovana tako da može da pokrije sve potrebne investicije RUP-a. Dakle, takva konstatacija je potpuno netačna, zbunjujuća i nedobronamjerna. Ova teza Mijovića ne stoji ni u jednoj Studiji, niti se može izvući kao zaključak Studija. Jedino što Rudnik traži jeste stabilan rad TE Pljevlja i realnu cijena uglja. Sredstva za investicije i restrukturiranje će Rudnik obezbijediti kao i u prethodnih 60 godina – iz sopstvenog poslovanja.

Kada je riječ o broju zaposlenih, u Studiji izvodljivosti i studiji Fichtnera  se navodi da Rudnik uglja Pljevlja mora ili napraviti racionalizaciju troška zarada ili smanjiti broj radnika u cilju rentabilnog poslovanja. Dakle, Fichtner je, poredeći Rudnik Pljevlja sa rudnicima slične veličine i profilacije predložio optimalan broj zaposlenih. A koliko će Rudnik imati zaposlenih i da li će oni biti tehnološki višak ili ne, to niti piše u Studiji niti će bilo ko drugi određivati do Rudnik sam.

Tačno je da će Druga faza tokom izgradnje značajno povećati zaposlenost. Drugi blok će omogućiti da se mnogo manje traži smanjenje broja zaposlenih nego ako ostane samo Blok I. Izgradnja II bloka obezbjeđuje dugoročnu perspektivu Rudniku i omogućava mu funkcionalnost odnosno radna mjesta zaposlenima do 2060. godine. Bez termoelektrane, Rudnik nema perspektivu.

Neargumentovano osporavanje gradnje Drugog bloka i brojne netačne konstrukcije Mijovića o poziciji Rudnika, o raspoloživosti uglja i slično, nepotrebno uznemiruju, zbunjuju i zabrinjavaju zaposlene Rudnika i građane Pljevalja.

Nivo nepoznavanja problematike vezane za izgradnju drugog bloka TE Pljevlja od strane Mijovića je očekivan, ali nivo nerazumijevanja osnovnih principa izrade Studija je iznenađujući. Do podataka koji su predmet ovih Studija konsultanti ne mogu doći sopstvenim istraživanjima jer se radi o egzaktnim podacima koji se odnose na predmetni Projekat. Na primjer, konsultant ne može da istražuje koju cijenu izgradnje će dogovoriti EPCG i Škoda, niti može da istražuje koliko će novi blok proizvoditi struje, niti može da istražuje koja će biti očekivana cijena uglja itd, itd…

Navodeći da je potrebno graditi naprednom tehnologijom a ne, kako kaze Mijović, sa konvencionalnim kotlom, govori o tome koliko ne poznaje osnovne tehničke elemente, mada je i sam to rekao.

Na kraju konstatacija gdina Mijovica da bi Vlada Crne Gore visoku profitablinost projekta TE Pljevlja trebalo da prepusti gradnju drugim stranim investitorima i time poštedi građane, kako navodi visokog rizika, govori o potpunom nepoznavanju ekonomije. Naime, potpuno je suprotno, ako Vlada i EPCG vjeruju da je dobar projekat, što studije pokazuju, da li treba ona da ga realizuje ili prepusti drugom? Dovoljno je vidjeti da li države u EU prepuštaju bilo kome ovakve projekte koje su od nacionalnog interesa.

Send this to a friend