Ekonomija

Radnici Boksita u srijedu nastavljaju blokadu rampe transporta

ilustracija

Radnici su saopštili da će rampu blokirati od osam do 16 sati.

Grupa od oko 100 bivših radnika nikšićkih Rudnika boksita blokirala je jutros rampu Sektora transporta, odnosno uvoz i odvoz rude. Oni su se nakon nekoliko sati razišli i najavili nastavak blokade u srijedu, prenosi agencija MINA-business.

Predstavnik bivših radnika Boksita Mujo Muratović saopštio je da su se radnici uzalud i ranije okupljali i bili strpljivi i da se rješenje njihovih problema namjerno produžava.

Riječ je o oko 500 nekadašnjih radnika Boksita koji su, kao tehnološki višak, napustili preduzeće tokom 2009. i 2010. godine uz ponuđeni socijalni program, ali zbog nepovezanog staža, od šest mjeseci do najviše dvije godine, imaju samo rješenja o privremenim penzijama.

Prema riječima Muratovića, bivši radnici su, shodno dogovoru, ranije predali svu neophodnu dokumentaciju stečajnoj upravi, ali im se zahtjev još ne rješava.

On je podsjetio da su bivšim radnicima redovno odbijali novac za Fond penzijsko-invalidskog osiguranja PIO, ali da im staž nije uplaćen, zbog čega su se više puta obraćali nadležnima u državi tražeći ono što im po zakonu pripada.

Rudari su, zahtijevajući da rade, protestovali dva puta u jami i upravnoj zgradi Boksita 2009. i 2010. godine, ali im je rečeno da kao tehnološki višak moraju u penziju.

Send this to a friend