Ekonomija

Radnici DKP: Očekujemo pozitivan ishod, na pomolu rješenje za otpremnine

“Sastanak sa predstavnicima nadležnih organa ostavio je na nas povoljan utisak“, saopštio je Vujadinović agenciji MINA-business.

On je dodao da vidi znake rješenja problema isplate otpremnina. 

“Očekujemo zapisnik u toku dana, kojim će se današnji dogovor precizirati i tek tada možemo sa sigurnošću reći da li smo u potpunosti zadovoljni odlukom“, rekao je Vujadinović, pojasnivši da radnici sjutra očekuju i zvaničnu informaciju od Vlade, koja će uticati na dalji tok radikalnih mjera radnika. 

Bivši radnici su na isplatu otpremnina čekali sedam mjeseci. Na otpremnine čeka oko 70 bivših radnika i to 61 penzioner i još desetak radnika koji su ranije otišli iz preduzeća, a nijesu još stekli uslov za penziju. Oni su napustili kompaniju uz uslov da im se isplate otpremnine.

Vlada se 2010. godine obavezala sporazumom da će radnicima DKP-a isplatiti otpremnine od stečajne mase, odričući se dijela svojih potraživanja, a bivšim radnicima je tek nedavno povezan radni staž i to za njih 19, kojima je to bio uslov za odlazak u penziju.

Kompanija BMJ Industries FZ LLC iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja je jedina dostavila ponudu za privatizaciju, odnosno dokapitalizaciju Novog duvanskog kombinata (NDKP) trebalo bi ove sedmice sa Vladom da potpiše ugovor. Od preostalih 114 radnika starog DKP-a u stečaju, nakon remonta radno mjesto u Novom duvanskom, trebalo bi da dobije 80 ljudi, međutim, spiska radnika još nema.

Arapska kompanija BMJ Industries planira da uloži 20 miliona eura u fabriku.

Send this to a friend