Ekonomija

Radnici i kooperanti Nike počeli danonoćne proteste

Oni su poručili da su odlučni i neće dozvoliti eventualno preuzimanje firme dok ne dobiju zarađeni novac, prenosi agencija MINA-business.

Mljekari su do danas čekali da dobiju novac, poštujući, kako su kazali, obećanje sa sastanka održanog 25. marta sa predstavnicima nadležnih ministarstava i dosadašnjim vlasnikom Aleksandrom Božovićem koji im je kazao da prema njima ima moralnu obavezu i da će sve biti završeno do 20. aprila.

Predstavnik radnika Branko Delibašić rekao je da su ponovo održali sastanak sa stečajnom upravom i Božovićem, koji im nije ništa odgovorio na pitanje o obećanoj isplati. 

“Stečajni upravnik kazao nam je da bi se situacija u Niki trebala riješiti najkasnije do 10. maja, do kada će se i precizirati iznos ukupnih dugovanja i potraživanje, tako da bi novac mogli očekivati krajem maja”, kazao je Delibašić.

Prema njegovim riječima, saopšteno im je da je za kupovinu zainteresovan biznismen iz Nikšića, ali o kome je riječ nije precizirano.

“Za kupovinu Nike, kažu, da je zainteresovana i neka holandska kompanija koja treba da dođe danas ili sjutra u obilazak mljekare. Oba zainteresovana moraju dati svoje ponude, pa ako ne budu prihvaćene od 13. juna slijedi klasični stečaj i bankrot”, naveo je Delibašić.

On je saopštio i da su danas dobili obavještenje od ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petra Ivanovića da bi trebalo da se sastane sa Božovićem, a potom i predsjednikom nikšićke Opštine Veselinom Grbovićem kako bi se pokušalo naći rješenje za situaciju u Niki, koja prema dosadašnjim prijavljenim potraživanjima bankama duguje 2,3 miliona eura.

U ime okupljenjih radnika i farmera, Delibašić je kazao da će danonoćno dežurati u mljekari do novog roka do 10. maja, a potom će vidjeti kako dalje.

Predstavnici kooperanta Rade Todorović i Mitar Đurđevac rekli su da će farmeri podržati proteste radnika Nike i da nema preuzimanja mljekare sve dok im se ne isplate potraživanja, bez obzira ko je potencijalni investitor. 

Radnici su do sada u prostorijama Nike iskazivali nezadovoljstvo svakodnevno od sedam do 19 sati zahtijevajući isplatu, koja na ime zarada za svih 73 zaposlena iznosi oko 183 hiljade eura, dok se na osnovu neuplaćenih poreza i doprinosa potražuje 797,9 hiljada eura.

I sindikalna organizacija Nike prijavila je potraživanje od 10,3 hiljade eura jer je uprava Mljekare zaposlenima uredno odbijala članarinu, ali nikada novac nije uplatila na na njihov žiro račun.

Prema nekim informacijama, prijavljena potraživanja prešla su iznos od 3,5 miliona eura, kolika je procijenjena vrijednost imovine na koju je stavljena hipoteka, kako je na posljednjem sastanku kazao Božović.

Ukoliko iznos potraživanja i dugovanja Nike bude do 2,6 miliona eura, kako im je ranije saopštio Ivanović, postoji mogućnost da neko od potencijalnih investitora uđe u Mljekaru, bilo kroz zakup ili vlasništvo. U suprotnom, Nika ide u klasični stečaj i proglašava se bankrot. 

U Niki je bilo zaposleno 73 radnika, koji zarade nijesu dobijali od 2013. godine, dok im radni staž nije povezan za pet godina i četiri mjeseca. 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
javni tužioc
Gost
javni tužioc

dozvolit da se ovo uradi oddozvolit da se ovo uradi od mljekare je za svaku osudu…..šuška se da je gubitak prešao 4.5 mil e.pa ljudi ko je upravljao tom mljekarom…..pa to što je taj koji je bio na čelu…on ili više njih to uspjeli…da je dovedu do likvidacije to je fenomen…umjetnost….to je za nevjerovat…..niko ne spominje direktora koji bio kralj….koji… Više »

Send this to a friend