Ekonomija

Radnici Metalca: O daljim potezima nakon sastanka sa Kavarićem

 

 

Sastanak sa Kavarićem zakazan je za 11 sati.

Grupa od 20-ak bivših radnika protestovala je danas od devet sati do 13 sati ispred Ministarstva.

Bivši radnik, Milisav Đukanović, kazao je agenciji Mina-business da su danas imali sastanak i sa ministrom rada i socijalnog staranja, Zoricom Kovačević, koja im je saopštila da nije u nadležnosti tog Vladinog resora da radnicima isplaćuje otpremnine.

“Kavarić danas nije mogao da nas primi zbog sjednice Vlade i ne znamo ishod sjutrašnjeg sastanka. Sigurno je da protest nećemo prekidati dok ne dobijemo otpremnine”, rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, bivši radnici Metalca su uvjereni da postoji mogućnost za isplatu njihovih potraživanja, koja ukupno iznose oko 152 hiljada EUR.

“Hoće li i na koji način nadležni u Vladi obezbijediti traženi novac, ubrzo ćenmo znati”, zaključio je Đukanović.

Radnici zahtijevaju isplatu drugog dijela otpremnina u iznosu od po 6,7 hiljada EUR, na koje čekaju od 2012. godine.

Sadašnji vlasnik Metalca, Nikola Furundžić, dobio je kredit od 1,5 miliona EUR za koji je garantovala Vlada na ime rješavanja situacije u fabrici i isplate otpremnina radnicima.

Nezadovoljstvo je pokazala i druga grupa nikšićkih metalaca koji traže i isplatu 19 zarada iz stečajne mase, za koje im je nakon štrajka u Podgorici, kako tvrde, bilo obećano da će ih dobiti do 15. januara prošle godine.

Isplata radnicima bi po tom osnovu iznosila po oko 3,7 hiljada EUR.

Metalac je od kraja 2014. godine u stečaju, a ugovor sa posljednjim zakupcem beogradskim preduzećem Iskra Promont prestao je 27. decembra prošle godine.

Nova prodaja imovine preduzeća raspisana je po cijeni od 3,44 miliona EUR, a ponude se Privredom sudu mogu dostavljati do 2. marta.

 

Send this to a friend