Ekonomija

Radnici Rudnika boksita postavili ultimatum: Ili ulazak Neksana ili slijede protesti

Predsjednik Samostalnog sindikata Borisav Bojanović kazao je da je u petak sjednica Odbora povjerilaca na kojoj će biti razmatrana ponuda Neksana, jedine firme koja im u ovom trenutku može da obezbijedi redovnu proizvodnju i isplatu adekvatnih zarada.

„Za nas je neprihvatljiva namjera Privrednog suda koji pokušava da Boksitima nametne neko neprihvatljivo rješenje, bez potrebnih garancija. Ako imaju bolje rješenje od Neksana, neka nam konačno saopšte, da možemo razgovarati sa njihovim predstavnicima, jer nećemo dozvoliti ponavljanje scenarija kao u Željezari, gdje su radnici pretvoreni u robove“, poručio je on. 

Sindikat je ranije saopštio da su im iz Privrednog suda predočili da postoji interesovanje i neke engleske firme, koja traži da do naredne godine uđe u Boksite po osnovu poslovno-tehničke saradnje, pa tek nakon toga da se izjasni da li je zainteresovana za kupovinu imovine, prenosi Mina business.

Bojanović je naveo da je ponuda Neksana od pet miliona eura zapravo mnogo veća i dostiže i 7,5 miliona, zbog hitnih ulaganja u dotrajalu mehanizaciju i kopove. 

„U ovoj situaciji imaju samo dva rješenja – jedno je da Odbor povjerilaca odbaci ponudu Neksana, što ne bi bilo dobro za radnike i Boksite, a drugo da da prihvati ponudu. U tom slučaju smo sigurni da bi Neksan od Boksita napravio evropsku firmu“, rekao je Bojanović.

On je ocijenio da je garancija za te tvrdnje i što je menadžment Neksana svojom sposobnošću uspio da obezbijedi tržište za nikšićku rudu, čak, i u Kini koja je poznata po rudokopima.

Govoreći o pravima zaposlenih ukoliko Neksan preuzme Boksite, Bojanović je naveo da je sigurno da će svi radnici biti finansijski ispoštovani, poručivši kupljenima da su dobili podršku Sindikata Luke Bar i Kargotransa, koji su im poručili da su sigurni, shodno dosadašnjoj saradnji sa Neksanom, da će i njima biti obezbijeđeno dobro poslovanje i zarada, ukoliko ta nikšićka kompanija preuzme Boksite.

Kako je kazao predsjednik druge sindikalne organizacije Boksita Ilija Đilas radnici neće prihvatiti da i dalje primaju minimalni iznos od 193 eura, kao što je to bio slučaj u proteklih mjesec, kao i da neće dozvoliti povezivanje staža za posljednjih pet godina po minimalnim zaradama.

„Obećavamo im da, ukoliko ne bude adekvatno riješena situacija u Boksitima i radnici ispoštovani, da ćemo doći u Podgoricu i sigurno je da će u tom slučaju imati mnogo više problema nego sa bilo kojom drugom firmom i njihovim protestima“, poručio je Đilas. 

On je podsjetio na dugovanja radnicima Boksita po osnovu probijanja tunela u Tifranu, kao i kopanje rude na rudokopu Zagrad i ukazao da im se po osnovu tog rada ne mogu isplaćivati primanja po minimalnom iznosu. 

Podsjetimo, radnici Boksita na prinudnim odmorima nalaze se od 21. aprila nakon prestanka važenja ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji sa Neksanom, koji je 13. marta dostavio ponudu Privrednom sudu za kupovinu Rudnika boksita po slobodnoj nagodbi.

 

Send this to a friend