Ekonomija

Radonjić: Nije lako zadobiti povjerenje firmi iz razvijenih zemalja

Kako navodi, ipak nije lako zadobiti povjerenje firmi koje dolaze iz veoma razvijenih zemalja, kao što su Njemačka, Austrija, Švajcarska, sa jasno utvrđenim standardima poslovanja.

“Priznajem da smo kroz saradnju sa njima mnogo toga naučili i vremenom podizali standarde unutar kompanije. U Entext-u smo uvijek spremni da se mijenjamo na bolje i prihvatimo ono što u svijetu već funkcioniše i daje dobre rezultate”, ističe Radonjić. 

Prema njenim riječima, vidljivi su značajni pomaci u poboljšanju ambijenta za poslovanje, pri čemu podržavaju napore državnih institucija uložene u suzbijanje sive ekonomije, smanjenje administrativnih barijera i snažniju vladavinu prava. 

“Isto tako smatramo da i dalje postoji značajan prostor za unaprijeđenje, pogotovo kada su u pitanju poreska politika, radno zakonodavstvo, predvidljivost i pravna sigurnost”, rekla je Radonjić u intervjuu za Glasnik Privredne komore (PKCG). 

Svjesni su da su to dugoročni procesi koji zahtijevaju, prije svega, promjenu svijesti i shvatanja biznisa i preduzetništva kao osnove ekonomskog razvoja Crne Gore.

“Dolaskom stranih investitora u državu, ali i zbog sve veće zainteresovanosti za Crnu Goru kao turističku destinaciju, stvorila se potreba za savremenim i modernim objektima koji bi odgovorili novim zahtjevima. To je i nama otvorilo mogućnost da učestvujemo u realizaciji značajnih projekta. Projekat kojim bismo se pohvalili jeste Porto Montenegro. Entext je učestvovao u opremanju svih do sada izgrađenih zgrada u sklopu ovog luksuznog naselja. Opremili smo i hotel Regent, koji je dragulj Porto Montenegra”, kazala je Radonjić.

Ona je navela i da je Entext učestvovao u projektu Luštica, kao i The Capital Plaza u Podgorici, koji je u potpunosti opremljen njihovim materijalima, kako stambeni, tako i poslovni dio, prenosi Mina businedss. 

“Aman Resort – Sveti Stefan, Hotel Splendid, Hotel Palmon Bay, Forza Mare samo su neke u nizu naših referenci. Osim hotela, opremali smo mnogo tržnih centara, trgovinskih lanaca, privatnih vila, fabrika i škola”, precizirala je Radonjić.

Poslovni partneri Entext-a su velike građevinske firme i investitori, kao što su Zetagradnja, Čelebić, Cijevna commerce, Fidija, Lindner, Strabag i Besix, a otvorenost ka novome i spremnost na promjene dovela ih je tu gdje su sada. 

“Saradnja sa domaćim investitorima i građevinskim firmama za nas je od još većeg značaja. Mnoge od njih su nam ukazale svoje povjerenje, a mi od projekta do projekta nastojimo da to povjerenje opravdamo”, ocjednjuje Radonjić. 

Veliko iskustvo u radu na raznim projektima omogućava im, kako je kazala, da ih savjetuju i pomognu da za svoj projekat i budžet kojim raspolažu dobiju maksimum. 

“Iza nas su brojni stambeni blokovi, čak i naselja. Zadovoljni smo kada vidimo kako zajedno sa domaćim kompanijama podižemo standarde življenja u Crnoj Gori”, rekla je Radonjić.

Odgovarajući na pitanje kakvi su razvojni planovi kompanije, Radonjić istiled da Entext prije svega želi da ostane firma koja odnose sa svojim partnerima i klijentima zasniva na lojalnosti i principijelnosti. 

“Nastavićemo da osluškujemo i pratimo zahtjeve tržišta i da odgovaramo u najvećoj mogućoj mjeri na njegove zahtjeve. Podizanje postojećih i postavljanje novih standarda poslovanja u našoj branši za menadžment Entext-a je imperative”, poručila je Radonjić.

Entext posjeduje sertifikat Excellent SME Montenegro koji izdaje PKCG.

“Cijenimo inicijativu Komore, jer je veoma važno da postoji neka vrsta prepoznavanja kompanija koje odgovorno posluju.  Kako smo od skoro nosioci ovog sertifikata, benefite njegovog posjedovanja tek očekujemo”, zaključila je Radonjić.

Send this to a friend