Ekonomija

RAE dostavljeni zahtjevi na osnovu kojih će se odrediti cijene struje od 1. januara

Regulatoru su zahtjeve za utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena za drugi regulatorni period, koji počinje 1. januara a završava 31. decembra, dostavili Elektroprivreda Crne Gore EPCG, odnosno njen Operator distributivnog sistema i Javni snabdjevač, kao i Crnogorski elektroprenosni sistem CGES.

Crnogorski operator tržišta električne energije COTEE je, prema dokumentaciji u koju je agencija MINA-business imala uvid, dostavio RAE zahtjev za utvrđivanje naknade za rad za narednu godinu.

Energetski subjekti bili su u obavezi da zahtjev za utvrđivanje regulatornog prihoda, cijena i tarifa za novi regulatorni period, odnosno narednu godinu, podnesu najkasnije do četvrtka.

Iz RAE su saopštili da svi zainteresovani mišljenja i primjedbe na zahtjeve mogu dostaviti u roku od osam dana od dana njihovog objavljivanja.

Iz EPCG su za narednu godinu prijedložili regulatorni prihod operatora distributivne mreže u iznosu od 96,16 miliona eura. Za Javnog snabdjevača prijedložen je regulatorni prihod od skoro 10,3 miliona eura.

CGES od RAE za narednu godinu zahtijeva regulatorno dozvoljeni prihod od 30,92 miliona eura.

COTEE zahtijeva dozvoljeni prihod od 784,52 hiljade eura.

Prvi regulatorni period počeo je 1. avgusta 2012. godine, a završio se 31. jula ove. Drugi regulatorni period počinje 1. januara naredne godine.

RAE je, s obzirom da se između ta dva regulatorna perioda nalazi razmak od nekoliko mjeseci, donijela privremene cijene i tarife za električnu energiju, odnosno odluku da one ostaju nepromijenjene i nakon 31. jula ove godine.

Iz RAE su ranije ocijenili da postoji potreba da se regulatorna godina, kao period od 12 mjeseci u okviru višegodišnjeg regulatornog perioda, veže za kalendarsku godinu.

Kao razlog tome navedeno je što se pretežni dio dokumenata, na osnovu kojih regulator donosi odluke o regulatornom prihodu energetskih subjekata, odnose na kalendarsku godinu. Tu, između ostalih, spadaju izvještaj o poslovanju, biznis plan, investicioni planovi i energetski bilans.

Send this to a friend