Ekonomija

RAE: Nije predviđena retroaktivna primjena Zakona o energetici

Predstavnici RAE su za agenciju MINA-business kazali da ne raspolažu sa konačnim tekstom izmjena i dopuna Zakona o energetici, čiji je sastavni dio amandman koji predviđa da građani ne plaćaju tehničke gubitke.

“Zakon obavezuje na primjenu od dana njegovog stupanja na snagu, odnosno za ubuduće. Samo se izričitom odredbom zakona može utvrditi njegova retroaktivna primjena a ona, koliko je nama poznato, nije predviđena ovim izmjenama“, naveli su iz RAE.

Nakon stupanja na snagu Zakona, RAE je, kako su kazali njeni predstavnici, obavezna da uskladi podzakonska akta sa usvojenim izmjenama, odnosno, uskladi metodologije o utvrđivanju regulatornog prihoda i cijena regulisanih subjekata sa zakonom i da te metodologije primijeni kada se za to steknu uslovi.

“Sadržina izmjena metodologija zavisi od usvojenih zakonskih rješenja koja će biti dosljedno primjenjena“, poručili su iz RAE.

Skupština je sinoć usvojila izmjene i dopune Zakona o energetici čiji je sastavni dio amandman nezavisnog poslanika Dritana Abazovića da građani ne plaćaju tehničke gubitke na elektroenergetskoj mreži.

Autor amandmana je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora, a Abazović ga je uveo u skupštinsku proceduru.

Send this to a friend