Ekonomija

RAE potrošila deset odsto manje novca od planiranog

U finansijskom i izvještaju o radu RAE za prošlu godinu, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, navodi se da je regulator ostvario prihode u iznosu od 1,43 miliona eura.

“U ovu godinu prenesena su sredstva u iznosu od 447,75 hiljada eura, koja se sastoje od sredstava prenesenih iz 2012. godine, 2014. godine, kao i ostvarenog viška u prošloj godini”, navodi se u dokumentu.

RAE je, kako su kazali njeni predstavnici, u budžet Crne Gore 1. aprila ove godine prenijela 389,75 hiljada, dok je ostatak iznosa od 58.000 eura ostao na računu regulatora kao odobrena rezerva po prošlogodišnjem planu, prenosi Mina business.

U izvještaju se navodi da su prihodi od naknada za korišćenje i izdavanje licenci u prošloj godini iznosili 1,4 miliona, odnosno 11,1 hiljadu eura, dok su ostali poslovni prihodi bili na nivou 19,58 hiljada eura.

Od ukupnih rashoda koji su iznosili 1,1 milion, na troškove zaposlenih se odnosilo 844,33 hiljade eura.

Ostali troškovi se odnose na materijal i usluge, službena putovanja, komunikacije, održavanje sredstava, poštarine, oglašavanja, konsultantske usluge, komunalije, provizije, premije osiguranja, reprezentacije i seminare, obuke kadra i plaćanja članarina međunarodnim organizacijama.

“Na kraju prošle godine ostale su neizmirene kratkoročne obaveze u ukupnom iznosu od 11,28 hiljada EUR, koje se odnose na obaveze prema dobavljačima”, kazali su iz RAE.

Iz RAE su naveli da je u prošloj godini stepen razvijenosti tržišta električne energije u Crnoj Gori ostao na nivou s kraja 2013. godine, odnosno da se nijesu pojavili novi snabdjevači, niti je došlo do promjene u načinu snabdjevanja krajnjih kupaca.

“To znači da su se svi kupci koji su direktno priključeni na prenosni sistem, snabdijevali kod izabranih snabdjevača u skladu sa ugovorima zakijučenim na tržišnim principima, dok su svi ostali kupci nastavili sa snabdijevanjem kod Javnog snabdjevača, odnosno Elektroprivrede (EPCG), po regulisanim tarifama koje utvrđuje RAE”, navodi se u izvještaju.

Za obavljanje djelatnosti u oblasti nafte i gasa, RAE je tokom prošle godine izdala ukupno 29 novih licenci. Napravljene su izmjene 17 izdatih licenci, a oduzeto je njih 15.

Iz RAE su podsjetili da regulator ima jednake nadležnosti kako za oblast električne energije, tako i za oblast gasa.

“Pored činjenice da u Crnoj Gori još nije izgrađena infrastruktura za gas, RAE je obavezna da pripremi pravni okvir za regulaciju tržišta tog energenta, koja se očekuje u narednim godinama. U tom smislu, RAE je aplicirala i dobila od Kraljevine Norveške finansijska sredstva za angažovanje tima eksperata za oblast gasa. Oni će pripremiti podzakonska akta, koja je RAE obavezna da donese prema novom Zakonu o energetici”, dodaje se u dokumentu.

Predstavnici RAE su u svojstvu članova Nadzornog odbora za izradu Master plana gasifikacije Crne Gore, čija je izrada počela krajem 2014. godine u organizaciji Ministarstva ekonomije, pratili izradu dokumenata koje u tu svrhu pripremaju angažovane strane institucije.

“U prošloj godini finalizovana su dokumenta koja se odnose na potencijalno tržište gasa u Crnoj Gori, prenosni sistem, tarifiranje, potrebe za gasom i mogućnosti snabdijevanja gasom nakon realizacije projekata Transjadranskog i Jadransko-jonskog gasovoda”, saopštili su iz RAE.

Ključni dokument Master plan gasifikacije je izrađen u prošloj godini, dok je završetak tog projekta planiran u ovoj, izradom plana projekata za investiranje.

 

Send this to a friend