Ekonomija

Raspisan tender za prodaju 30 odsto akcija Luke Bar

Predmet tendera je prodaja 17,03 miliona dionica Luke Bar, odnosno 30 odsto akcijskog kapitala koji se nalazi u vlasništvu Vlade, uz obavezu kupca da predloži i realizuje obavezni investicioni program.

“Kupcu će biti ponuđeno pravo upravljanja u periodu do godinu i mogućnost sticanja dodatnog paketa akcija kroz dokapitalizaciju ili prodaju dionica po cijeni po akciji ostvarenoj na tenderu, ukoliko kupac ispuni indikatore naznačene u ugovornoj dokumentaciji”, navodi se u pozivu.

Učešće na tenderu biće omogućeno zainteresovanim subjektima, uključujući i konzorcijume, koja su otkupila tendersku dokumentaciju, potpisala Izjavu o povjerljivosti i ispunjavaju odgovarajuće uslove javnog poziva.

„Ponuđač mora da dokaže da je registrovan u skladu sa primjenjivim propisima i da posjeduje iskustvo u oblasti lučke djelatnosti u trajanju od najmanje tri posljednje godina koje prethode javnom pozivu”, navodi se u pozivu.

Ponuđač mora da dokaže da je u posljednjoj poslovnoj godini ostvario ukupan promet robe iz osnovne djelatnosti luka u obimu tereta od najmanje pet miliona tona.

Ponuđač mora da dokaže da je u posljednjoj poslovnoj godini ostvario promet iz lučke djelatnosti od najmanje 25 miliona eura.

Ispunjenost kvalifikacionih uslova ocjenjivaće se nakon prijema i otvaranja paketa sa ponudama.

Učesnik na tenderu može formirati konzorcijum sa drugim subjektima prije ili poslije kupovine tenderske dokumentacije i kao takav može podnijeti ponudu pod određenim uslovima.

Ponude se dostavljaju do 1. decembra do 12 sati.

Zahtjev za otkup tenderske dokumentacije treba da pristigne do 21. novembra do 15 sati.

Tenderska komisija za privatizaciju će zainteresovanim subjektima dostaviti instrukcije za plaćanje naknade za tendersku dokumentaciju u iznosu od deset hiljada eura, kao i izjavu o povjerljivosti.

Izjava o povjerljivosti mora se dostaviti Tenderskoj komisiji, a naknada za tendersku dokumentaciju uplaćena na račun Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte, najkasnije do 25. novembra.

Uz ponudu, ponuđač uplaćuje depozit ili dostavlja garanciju za ponudu u korist Savjeta u iznosu od 200 hiljada EUR i to u formi bezuslovne bankarske garancije, naplative na prvi poziv, izdate od banke koja ima kreditni rejting najmanje BBB prema Standard and Poor’s agenciji, ili banke koju Tenderska komisija, prema svojoj diskreciji, odobri na osnovu unaprijed dostavljenog zahtjeva.

Većinski vlasnik Luke Bar je država sa 54,05 odsto akcija. Fondovima HLT i Trend pripada 2,51 odsto i oko dva odsto akcija. Društvo za menadžment poslove i upravljanje nekretninama MIG ima 1,18 odsto dionica Luke Bar, dok Atlas Mont ima 1,06 odsto udjela.

Vlasnik kompanije Uniprom, Veselin Pejović i investitori iz Poljske, ranije su saopštili da su zainteresovani za učešće u privatizaciji Luke Bar.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Anonimni
Gost
Anonimni

E ovo vam je narode pravi
E ovo vam je narode pravi drzavni udar,cutis dok se izbori ne zavrse,izmislis neke neprijatelje drzave I dok narod razglaba o teoriji zavjere ti prodas pola Luke I stavis sebi pare u dzep…

Send this to a friend