Ekonomija

Rasprava u Skupštini: Odložiti odluku o Aneksima za hotele Sveti Stefan, Kraljičinu plažu i Miločer

U crnogorskom parlamentu poslanici danas raspravljaju o Prijedlogu odluke o prihvatanju Aneksa broj 1 Ugovora o zakupu hotela ”Kraljičina plaža” Budva i Prijedlogu odluke o prihvatanju Aneksa broj 1 Ugovora o zakupu hotela “Sveti Stefan” i “Miločer” u Budvi. 

Kako je, tokom skupštinske rasprave, rekao lider Pozitivne Darko Pajović ta partija planira da podrži Anekse i investicije, ali ne danas. 

“Naša želja je da podržimo ovaj projekat, ali ne danas. Moram da razočaram medijske reketaše. Naša želja je da u naredna dva mjeseca zaokružimo ove cjeline, da se dodatno upoznamo sa projektom i da već u septembru dođemo sa konačnim rješenjem”, rekao je Pajović. 

Kako je dodao, Pozitivna vidi rješenje ovog problema u zadržavanju investitora, a njihova želja je da u narednih par mjeseci zaokruže nedostatke koje vide da postoje.

“Naš interes je državni interes Crne Gore. Mi smo obavezni da budemo dio rješenja problema koji je stvorio neko drugi , a ne Pozitivna Crna Gora”, rekao je on. 

Kako je dodao danas država ima veliki problem.

“Pred nama je izbor, imamo mogućnost da protjeramo investitora sa Svetog Stefana, ili da podržimo projekat. Ovu dilemu je napravila vladajuća koalicija zbog sebičnih političkih interesa, zbog kojih mi građani trebamo da trpimo štetu. Zbog trenutnog političkog hira. Mi danas imamo politički hir”, dodao je Pajović.

I poslanik Socijalističke narodne partije SNP Aleksandar Damjanović predložio je da se odlučivanje o projektu odloži. 

“Moj prijedlog za ministra Gvozdenovića je da se, s obzirom da ovo traje već dvije i po godine, prijedlog odluke po drugi put povuče i da se do oktobra obave dodatni razgovori i sa investitorima, te da probamo da maksimalno zaštitimo interese Crne Gore, građana, turista i akcionara Budvanske rivijere”, objasnio je Damjanović. 

Kako je dodao, trenutno su veće štete od koristi i ova odluka može da se definiše mnogo bolje. 

I poslanik Socijaldemokratske partije Borisav Banović predložio je da se odluka za sada odloži. 

“Mislim da u ovom poslu ima važnih stvari i dobrih stvari, a da one loše treba mijenjati dijelom Aneksom ugovora. Ima dosta nepoznanica i rizičnih stvari, a to treba da se riješi u razgovoru sa investitorima, da bi onda sve bilo prihvatljivo parlamentarnoj većini”, rekao je Banović.

Podsjetimo, predsjednik Skupštine Crne Gore i Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić saopštio je juče da ta partija neće podržati Vladin prijedlog aneksa ugovora o Kraljičinoj plaži, Svetom Stefanu i Miločeru.

Kako je poručila poslanica Socijaldemokratske partije SDP Draginja Vuksanović njena partija podržava sve projekte, ali traži da se svi projekti realizuju u skladu sa crnogorskim propisima.

“Predmet ugovora o dugoročnom zakupu ovog hotela ne može biti prodaja. SDP će podržavati svaku valorizaciju koja je u interesu građana i nećemo prihvatiti projekat da bi se izgradile vile i apartmani koje će sjutra investitor, a ne država, prodavati trećim licima kako bi on imao profit, a ne Crna Gora. A što se tiče informacija da je neko uzeo novac, tek će se vidjeti ko je uzeo novac. Ostavite nas poštene da pošteno branimo interese Crne Gore “, kazala je Vuksanović, poručujući da će se ,do smrti boriti za interese Crne Gore.

U raspravu se uključio Pavlović i pozvao Vuksanović da dođe na proteste 27. septembra i podrži opoziciju.  

“Dobrodošla je naknadna pamet”,  rekao je Pavlović.

Poslanik Demokratskog fronta Milan Knežević smatra da su aneksi ugovora kapitulacija državnog interesa, te da Vrhovni državni tužilac treba da vidi šta se krije iza zakulisnih radnji.

„Kada zakupac Petros Statis počne da prodaje vile i apartmane to nije zakup, već mu se Miločer predaje. Kako onda tamo da dođu obični građani. Raskinite ugovor po cijenu arbitraže i nađite boljeg investitora“, predložio je Knežević.

Poslanik Demokratske partije socijalista DPS, Marta Šćepanović, smatra da ne postoji razlog zbog kojeg bi se pravno osporio ugovor.

„Treba da podržimo ovaj ugovor, jer je poznato kakav je investitor u pitanju“, rekla je Šćepanović.

Nezavisni poslanik, Mladen Bojanić, tvrdi da investicije ne poboljšavaju životni standard građana, posebno u zemljama u kojima niska vladavina prava, korupcija i monopol određuju raspodjelu tih prava.

„Šta je ova Vlada uradila osim izdavanja i prodavanja? Ništa“, rekao je Bojanić.

Poslanik DF-a, Koča Pavlović, smatra da je situacija u vezi aneksa ugovora za Sveti Stefan, Miločer i Kraljičinu plažu posao za tužioca.

„Ovo što pokušava ovaj ministar i Vlada da provuče kroz Skupštinu, knjiški je primjer koruptivnog okvira“, rekao je Pavlović.

On tvrdi da je zakupac već sam sebi unaprijed smanjio zakup.

„Ovu Kraljičinu plažu više neće ni plaćati. Čini se da se radi o poslu gdje interes ima vladajuća porodica“, naveo je Pavlović.

Ministar održivog razvoja i turizma, Branimir Gvozdenović, pozvao je poslanike da podrže ovo rješenje, koje zakupcu omogućava nižu zakupninu i produžava rok zakupa. 

„Ovo rješenje donosi nova radna mjesta i novu ponudu visoko-kvalitetnog turizma u Crnoj Gori“, poručio je Gvozdenović. 

Prema njegovim riječima, aneksima se obezbjeđuje novih 350 kreveta i poboljšava ponuda u hotelima sa pet zvjezdica 35 odsto.

Gvozdenović je kazao da je zakupac investitor koji zaslužuje posebnu pažnju i koji je od 2007. od kada je potpisan ugovor o zakupu, realizovao obaveze prema državi od 29 miliona eura, od čega je 14,5 miliona eura renta uplaćena Budvanskoj rivijeri, a ostatak se odnosi na poreze, doprinose i takse.

Zajedno sa platama, kako je dodao, trošak je 40 miliona eura koji je imao investitor ovih godina. 

Šta Aneks predviđa 

Aneksom ugovora za Sveti Stefan i Miločer zakupnina se smanjuje 30 odsto, a zakup produžava sa 30 godina na 42 godine. Aneksom za Kraljičinu plažu zakup se produžava sa 30 na 90 godina.

Aneksi ugovora sa Adriatic Propertiesom, čiji je vlasnik Petros Stathis, prošli su Zakonodavni i Odbor za ekonomiju, ali nijesu stavljani na dnevni red Skupštine zbog nesuglasica u vladajućoj koaliciji. Poslanici Socijaldemokratske partije od početka su protiv aneksa ugovora. 

Send this to a friend