Ekonomija

Rast ekonomije u prvom kvartalu 3,2 odsto

Direktor Monstata, Gordana Radojević, saopštila je da je BDP od januara do kraja marta iznosio 667 miliona eura, što je oko 20 miliona eura dodate vrijednosti više u odnosu na isti period prošle godine.

“Pozitivnom rastu BDP-a u prvom kvartalu najviše su doprinijeli sektori industrije i turizma”, rekla je Radojević na konferenciji za novinare, prenosi Mina-business.

Monstat je predstavio rezultate preliminarnog obračuna kvartalnog BDP-a, u tekućim i stalnim cijenama, primjenom potrošne metode.

Radojević je kazala da je u prva tri mjeseca ove godine ostvaren rast fizičkog obima industrijske proizvodnje od sedam odsto u odnosu na uporedni period.

“Rast proizvodnje zabilježen je u sva tri sektora industrije i to u sektoru vađenja ruda i kamena 16,2 odsto, snabdijevanja električnom energijom, gasom i parom 9,7 odsto, a u sektoru prerađivačka industrija 3,5 odsto”, rekla je Radojević.

Prema njenim riječima, značajan rast BDP-a u prvom kvartalu ove godine generisan je turizmom.

“Ostvareno je oko 250 hiljada noćenja što je 16,6 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Povećan je i broj noćenja domaćih i stranih turista, 22,2 odsto odnosno 14,9 odsto”, precizirala je Radojević.

U prvom kvartalu, kako je dodala, nije bilo značajnih promjena kada je u pitanju inflacija.

“Prosječna stopa potrošačkih cijena u prva tri mjeseca ove godine u odnosu na isti period prošle iznosila je 0,8 odsto, dok su na godišnjem nivou cijene bile veće 1,6 odsto”, saopštila je Radojević.

Ona je dodala da će konačni podaci BDP-a za prošlu godinu biti objavljeni krajem septembra ove, paralelno sa preliminarnim rezultatima o BDP-u za ovogodišnji drugi kvartal.

Pomoćnik direktora Monstata, Branka Šušić Radovanović, saopštila je da je stopa nominalnog rasta BDP-a u prvom kvartalu ove godine iznosila tri odsto u odnosu na isti period prošle.

Ona je objasnila da su osnovne kategorije BDP-a po potrošnoj metodi lična potrošnja domaćinstava, državna i investicona potrošnja, promjene u zalihama i izvoz.

“Gledano u tekućim cijenama, finalna potrošnja koju čine lična potrošnja domaćinstava i potrošnja države u strukturi učestvuju najviše sa 112,3 odsto”, kazala je Šušić Radovanović.

Bruto investicije u osnovna sredstva i promjene u zalihama učestvuju sa 26,5 odsto, dok je saldo izvoza i uvoza robe i usluga negativan i iznosi 38,7 odsto.

Pored obračuna kvartalnog BDP-a u tekućim cijenama sproveden je i obračun u stalnim cijenama i pokazatelj je dinamike i nivoa ekonomskog razvoja.

“On pokazuje ekonomski rast između različitih perioda kada se eliminiše uticaj promjene cijena”, objasnila je Šušić Radovanović.

Ona je saopštila da u strukturi BDP-a po kategorijama potrošnje u stalnim cijenama, najveće učešće ima finalna potrošnja sa 111,7 odsto, od čega je lična potrošnja domaćinstava 90,5 odsto, a potrošnja države 21,1 odsto.

Šušić Radovanović je navela da u međunarodnom pregledu realnih stopa Crna Gora prati zemlje u okruženju, kao što su Slovačka, Makedonija i Bugarska sa naznakom da su podaci za Crnu Goru u skladu sa ESA95 metodologijom, odnosno Evropskim sistemom nacionalnih računa.

Ona je dodala da je Monstat počeo sa implementacijom nove verzije metodologije ESA2010, u cilju dalje harmonizacije sa standardima evropske statistike.

“U septembru ove godine, Monstat će preći na novu verziju metodologije ESA2010 u obračunu BDP-a, kada će se i objaviti konačni rezultati BDP-a za prošlu godinu u skladu sa tom verzijom”, rekla je Šušić Radovanović.

To će, kako je najavila, u određenoj mjeri uticati na rezultate već objavljenih obračuna.

Send this to a friend