Ekonomija

Ratković: Sezonci uslovljavaju poslodavce

Ratković je Danu kazao da mu se prije neki dan žalio preduzetnik iz Budve koji je raspisao konkurs za prijem nekoliko konobara.

Javilo se njih 200, od kojih samo jedan iz Crne Gore, sa Zavoda za zapošljavanje ZZZCG.

„Kada je kontaktirao sa njim dobio je sljedeći odgovor: “Sada zavisiš od mene. Bez 600 eura se neću podići ni sa stolice, a kamoli da radim”. Ako se onemogući konkutrencija na tržištu rada, ovakvi slučajevi će biti redovni, a u nemogućnosti da plate radnu snagu, poslodavci će zatvarati objekte“, rekao je Ratković.

On je saopštio da su namjere Zakona o strancima sasvim sigurno dobre, u pravcu povećanja zapošljavanja domaće radne snage.

„Međutim, svaka dobra namjera, ne mora da bude i srećno rješenje. Zakon, nažalost, ne može riješiti problem radne snage u turizmu“, smatra Ratković.

Prema njegovim riječima, domaća radna snaga neće biti motivisana, sve dok se crnogorski turizam tržišno ne restruktuira ka dugosezonskim zapadno evropskim tržištima.

„Zato je sada normalno da u kratkoj sezoni radije dolaze radnici iz regiona, koji tamo imaju neko osnovno zaposlenje ili biznis, a kratkosezonski rad kod nas im je dobra dopuna“, dodao jeon.

Ratković smatra da se ove godine može očekivati ljetnja sezona slična prethodnoj i ranijim godinama.

„Možda će se zabilježiti izvjestan pad sa ruskog i ostalih istočnih tržišta, što će realno i biti, ali će, ako i obično, zvanični podaci pokazivati rast, vjerovatno zbog poboljšanja evidencije“, zaključio je Ratković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Štok
Gost
Štok

Samo mi nije jasno kako
Samo mi nije jasno kako bosanci albanci i srbijanci doprinose promociji naše destinacije. Saosjećajan čovjek ovaj Ratković, počeće hoteli da se zatvaraju, čudo jedno,

Bivši student
Gost
Bivši student

Osim prepisanih knjiga kojeOsim prepisanih knjiga koje prodaje njegova žena, inače inspektor turistički, ovaj čovjek nije nikada vodio nijedan hotel niti radio u ugostitetljstvu. Tako da i nije mjerodavan da daje ocjene hoće li nam propasti sezona zbog domaće radne snage! Kad neko bez iskustva počinje da komentariše čvrsto se držeći svoje fotelje, gadi mi se. Gade mi se profesori… Više »

Anonimni
Gost
Anonimni

Kad ovi strucnjaci pricaju
Kad ovi strucnjaci pricaju protiv svog naroda to je vrhunac. Svako svoju guzicu gleda . Jesu li oni isli igdje da vide kako druge drzave stite svoje radnike

Konobari
Gost
Konobari

Svaka normalna osoba će seSvaka normalna osoba će se buniti ako za svoj rad nije dovoljno plaćena, a probajte Vi da budete konobar i da radite po 12 sati bez slobodnog dana, 6 mjeseci u godini na suncu i temperaturi od 40 stepeni celzijusa a da Vas ja platim 200 eura mjesečno. Da vidim kolika će Vaša ljubaznost biti prema… Više »

kuvar bijelo polje
Gost
kuvar bijelo polje

Pozdrav za ovog salonskogPozdrav za ovog salonskog stručnjaka, završio sam za kulinarskog tehničara prošle godine , školu ZZZCG kod Mitrovića i sjedim kući.Javljam se na svaki konkurs ali niko me ne poziva ,znate ,poduzetnicima treba radna snaga iz okruženja koja spaja ugodno sa korisnim a dobiju je za male pare. Ako država stvara turističku zemlju a ne stvara kadar da… Više »

Anonimni
Gost
Anonimni

RATKOVICU POZDRAVI RADULOVIĆA
RATKOVICU POZDRAVI RADULOVIĆA! ISTI STE SOJ !

B74
Gost
B74

Radim u hotelijerstvu skoroRadim u hotelijerstvu skoro 20 god i slobodno mogu da kažem da je plata za konobara 600 eur OGROMNA PLATA i da je nikad ne bih platio , ali nikad . Danas sam sales menadžer hotela a prije 20 god kada sam počinjao molio sam samo da počnem da radim nisam pitao za platu samo da bih… Više »

Anonimni
Gost
Anonimni

Bravo ti ga manageru al morasBravo ti ga manageru al moras jednu stvar da ukapiraś,ovdje se ne radi o tome kolika je plata konobaru nego o tome da gazde kafana ne kapiraju da je samo zadovoljan radnik-dobar radnik.to bi trebalo da znas jer je managment nauka o upravljanju.takođe,8 sati je radni dan tj 40 sati sedmično,jel ti tvoji placaju doprinos… Više »

baranka
Gost
baranka

Valjda je dosta izrabljivanja
Valjda je dosta izrabljivanja za 200 eura,a sto se tice privatnih casova u Baru nema ispod 15 eura.
p.s.
nisam sezonac a i ne placam privatne casove djeci – samo da Vas obavijestim

acika
Gost
acika

Treba naglasiti da vecinaTreba naglasiti da vecina sezonskih radnika ima radno vrijeme izmedju 10 i 12h i ovaj “profesor” se poziva na izjavu jednog “preduzetnika” koji sigurno radi bas to. Sramno. Zna se odlicno kako se radi, zato i nece niko odavde da radi za 200e da bi imao ljetovanje “dzabe” da bi malo spavao i imao samo za supu… Više »

bekoć
Gost
bekoć

slušaj ti šumideru sram slušaj ti šumideru sram te i stid bilo za ovu izjavu, čuš sezonci uslovljavaju, a ” gazde ” ha ha nemoćne, ne nego šutiraju radnike i na kraju nedaju ni jedan dinar, fujjj bagro

Zix
Gost
Zix

Ova priča ne pije vode.Ova priča ne pije vode. Uzmimo da je tačna i da vidimo kako će konobar da se obogati? Radi 3 u vr’ glave 4 meseca to je 1800-2400 evra i od toga da preživi cele godine. Nešto će i potrošiti na hrani i stan i ostane 1000 do 1400 evra. Mislim da sezoncu plata treba da… Više »

Anonimni
Gost
Anonimni

ovi privatnici oce da
ovi privatnici oce da zaradjuju u crnoj gori ali da im se crnogorci ne pojavljuju na oci,fenomen u svijetu..

Anonimni
Gost
Anonimni

Kakav naučnik, na osnovu
Kakav naučnik, na osnovu jedne žalbe jednog preduzetnika izvodi naučne premise. Sjajno istraživanje, sjajan zaključak! Nemojte Ratkoviću vi ste ipak profesor!

Anonimni
Gost
Anonimni

E moj profesore, umjesto da
E moj profesore, umjesto da nam se na zalasku karijere pofališ koliko si kadrova stvorio za crnogorski turizam ti ovo pričaš! Kukala nam majka, profesor!

Anonimni
Gost
Anonimni

nemojte se zavaravati da sunemojte se zavaravati da su crnogorci jedini narod koji se ovako ponasa. svjedocio sam da isti mentalitet imaju singapurcani. medjutim u singapuru imate fleksibilnost, a ne kao kod nas. drugo, poslodavci se moraju prilagodjavati ponudi radne snage. ovo ima samo jedan opis a to je pohlepa, ne radnika, vec poslodavaca. poslodavac bi da zaradi i da… Više »

Suad-BP
Gost
Suad-BP

MehoPG,
MehoPG,

Ja bih samo dodao na ovo crbe…crbe-vrbe ha,ha,ha

Ugostitielj
Gost
Ugostitielj

Na ovaj sajt se nekadaNa ovaj sajt se nekada nalijepe budaletine ka muve. Svako nasvijet gleda da plati ono sto mora da plati, sto manje. I ovi demaozi odavde. A kako je to narod gladan a nece da radi. Velite za sicu. Ma nemoj. Gladan a uslovljavas. Bleferi. E pa uzimaj ti zajmove, otvori ti kafanu pa rintaci i rizikuj,… Više »

Anonimni
Gost
Anonimni

Pozdrav konobaru sa biro-a .
Pozdrav konobaru sa biro-a .

Kongo
Gost
Kongo

Radi se o tome da Srbijanci iRadi se o tome da Srbijanci i Bosanci dodju ovdije na ljetovanje 3 mijeseca i njima je dovoljan smijestaj i hrana i 150 e. Dok mi tu zivimo i preko cijele godine i poslodavcu je tesko da izdvoji platu od 400 e za nase radnike. E ne bi im mijenjao zakon pa da svi… Više »

Anonimni
Gost
Anonimni

Ne lupetaj Ratkoviću . KadNe lupetaj Ratkoviću . Kad jedan od ugostitelja ne otvori lokal onda možeš laprdati na ovu temu . I ti dobro znaš da će svi raditi liše onih zabačenih ali i oni zbog manjeg broja turista . Sva ova priča je spinovana da bi doktori nikakvih nauka imali čime da se prave pametni a ugostitelji da… Više »

MehoPG
Gost
MehoPG

Vidji i nije za nas prave
Vidji i nije za nas prave Crnogorce da radimo za tu sicu. Zovite crbe.

Anonimni
Gost
Anonimni

fukarluk Krsta i kompanije iz
fukarluk Krsta i kompanije iz Budve, uzmu bosance i srbijance, ne prijavljuju ih a ovamo: mi imamo tim…imate k****, svi znamo da ima 3 stalna konobara i sezonce. Konačno neko da ih dovede u red i da im ne dozvoli divljanje. Da vidimo sad snagu države.

Anonimni
Gost
Anonimni

Pa zar je puno 600 eura plata
Pa zar je puno 600 eura plata sezonskom radniku!? I ne treba nam bit bolje kad smo ovakvi. PI

Anonimni
Gost
Anonimni

Pa znas kako ako profesor na
Pa znas kako ako profesor na fakultetu koji ima 9 godina fakultetskog obrazovanja (devet godina odricanja izlazaka, druzenja, placanja skolarina), ili doktor medicine sa isto toliko radi za 600e, ne znam kako mislis da isto toliko treba da ima neko sa trogodisnjom srednjom skolom?

Anonimni
Gost
Anonimni

Pa druže neka ti profesori iPa druže neka ti profesori i doktori dignu ….. i pobune se, a ne da čekaju da se situacija sama promjeni na bolje. Nego profesori ne uče đecu ništa pa onda ta ista đeca moraju na privatne časove koji su od 5 do 7 eura i ti profesori naberu sebi bolju platu nego u školi.… Više »

Anonimni
Gost
Anonimni

Odlicno, ti drugi put kad ti
Odlicno, ti drugi put kad ti zatreba pravni savjet, ljekar, stomatolog, hirurg ili kad ti djetetu zatreba profesor da ga nauci strani jezik ili matematiku – ti pravac kod konobara da ti on to zavrsi.

Anonimni
Gost
Anonimni

Hvala na savjetu.
Hvala na savjetu.

Anonimni
Gost
Anonimni

Sigurno je iz slusalice
Sigurno je iz slusalice izasla ruka i opalila mu macolu.kako lose smisljeno,prelose.inspektore turisticki,prosle godine ti je poduzetnik budvanski izvalio “uvela nam je drzqva onaj pdv” a pdv uveden 2000e16

marko cetinje
Gost
marko cetinje

Sram vas bilo nego vam je ovo
Sram vas bilo nego vam je ovo izreka jer derete narod iz srbije,bosne itd za ljetovanje e bijedne 200 e gadi jedni a crnogorce ste proglasili za neradnike jer nece da rade za tu socijalu…

petar.montajero1
Gost
petar.montajero1

da je taj gladan – 600 – €
da je taj gladan – 600 – € radio bi i za 300. sa zzz a nece da se digne sa stolice, tu nesto nevalja sa zavodom.

steki
Gost
steki

Uslovljavaju…!!!A,pomocnom kuvaru u splendid plata 180e!
Uslovljavaju…!!!A,pomocnom kuvaru u splendid plata 180e!

cc
Gost
cc

Jes, baš je neko ko čeka na
Jes, baš je neko ko čeka na zavodu uslovio poslodavca da mu mora dat 600eura. Nije vam teško lagat svima redom.

Send this to a friend