Ekonomija

Razmotriti gradnju hidroelektrana u Brodarevu

Na javnoj raspravi su, pored predstavnika ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije, bili prisutni i predstavnici kompanije energoprojkta, koji su radili idejni projekat, studije opravdanosti i o procjeni uticaja na životnu sredinu, predstavnici ekoloških organizacija iz Srbije kao i građani iz Prijepolja i Brodarevo.

Predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma kao i agencije za zaštitu životne sredine Crne Gore su kazali da će Crna Gora da oformi svoju komisiju shodno ESPO konvenciji, te da su već uputili javni poziv za učešće i civilnog sektora u ovoj komisiji.

“Oni su saopštili i da se nova studija ne razlikuje od prethodne na koju nijesu dali pozitivno mišljenje”, saopšteno je iz Euromosta.

Ekološke organizacije iz Srbije su se suprotstavile izgradnji ovih hidrocentrala, navodeći da će one nanijeti veliku štetu najviše građanima koji žive u pograničnim mjestima i u Srbiji i u Crnoj Gori.

Sve organizacije su dostavile svoje primjedbe u pisanoj formi, kroz koje su navele koje su sve to nepravilnosti urađene kroz ovu studiju.

Euromost poziva i lokalni parlament Bijelog Polja i predsjednika Skupštine Džemala Ljuškovića da na prvoj redovnoj sjednici parlamenta razmatraju novi slučaj pokretanja postupka Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine za izgradnju hidroenergetskih objekata Brodarevo 1 i Brodarevo 2 u blizini granice sa Crnom Gorom.

“Ovaj postupak se mora shvatiti ozbiljno, jer izgradnja ovih hidrocentrala bi nanijela ogromnu štetu opštini Bijelo Polje i njenim građanima”, poručuju u Euromostu.

Send this to a friend