Ekonomija

Realizacija projekata farmi ovaca na Pišcu i Žabljaku teče po planu

Potpredsjednik Vlade, Petar Ivanović, danas je posjetio obje farme, ocijenivši da su to specifični projekti i da je potrebno više vremena da se formira kvalitetan stočni fond i postignu visoki standardi proizvodnje.

„Nedavno smo promovisali tri projekta – peletaru u ‘Vektri Jakić’ u Pljevljima, mljekaru Milkraft Leche u Pavinom Polju i novi pogon za preradu mesa Mesoprometa u Bijelom Polju. Vidim da nema zastoja ni u realizaciji preostala dva projekta – farmi ovaca na Pišču i angus goveda na Žabljaku”, kazao je Ivanović.

On je, kako se navodi u saopštenju, rekao da je na Pišču uvećan stročni fond i završen dio radova, dok je vlasnik farme na Žabljaku nabavio 172 angus goveda i trenutno radi na uvozu dodatnog broja grla.

Ivanović je rekao da je zadovoljan zbog postizanja osnovnog cilja saradnje sa Abu Dabi razvojnim fondom.

„Naime, oba projekta imaju velike multiplikativne efekte na sredine u kojima se realizuju. Pruža se mogućnost lokalnom stanovništvu da nađe posao, a poljoprivrednim proizvođačima iz okolnih opština mogućnost otkupa njihovih proizvoda. Takođe, ostvaruje se i jače uvezivanje poljoprivrede i turizma kroz plasman visokokvalitetnih domaćih proizvoda“ dodao je Ivanović.

Oba projekta finansiraju se sredstvima Abu Dabi razvojnog fonda, s ciljem povećanja proizvodnje, standarda i kvaliteta, kao i otvaranja novih radnih mjesta u poljoprivredi. 

Vlasnik farme na Pišču, Čedomir Popović, sredstva je uložio u proširenje stočnog fonda.

U toku je rekonstrukcija i adaptacija objekata u cilju proširenja kapaciteta i podizanja standarda proizvodnje.

Popović je rekao da mu je cilj da farmi vrati staru slavu kada je brojala oko dvije hiljade grla i da je modernizuje i dovede na nivo koji će odgovarati potrebama turističkog tržišta koje je unaprijed obezbijeđeno.

Siguran plasman, kako je dodao, daje mogućnost da se ostvare planovi vezani za povećanje otkupa žive stoke, mesa i mljeka od individualnih proizvođača sa tog i okolnih područja.

“Nakon kupovine farme od prethodnog vlasnika, krenuli smo u njenu revitalizaciju. Veoma sam zadovoljan što smo imali priliku da dobijemo sredstva iz Abu Dabi ravojnog fonda koja su vrlo povoljna za investiranje u poljoprivrednu djelatnost, za razliku od onih koja su bila na raspolaganju domaćim privrednicima. Već smo uradili dobar dio planiranih poslova vezanih za povećanje stočnog fonda, adaptaciju i rekonstrukciju farme, sirare i drugih pomoćnih objekata”, objasnio je Popović.

On je naveo da su počeli i sa otkupom, ne samo mesa i žive stoke, nego i povrća.

“Kako se kapaciteti budu povećavali, povećaćemo i otkup, jer proizvode plasiramo kroz svoje restorane Carine, kao i turističko-ugostiteljske objekte, hotele Park i Delfin u Bijeloj, koji su od aprila do oktobra ove godine imali dnevno do hiljadu stranih gostiju oduševljenih crnogorskim proizvodima“, saopštio je Popović.

On je kazao da planira u narednom priodu da podigne kvalitet na najveći nivo, ulaskom u proceduru za dobijanje oznake organske proizvodnje. 

Realizacijom planiranih aktivnosti na farmi na Pišču otvoriće se prostor i za zapošljavanje dodatnih 20 do 30 radnika.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Anonimni
Gost
Anonimni

a sto cini ovaj Pero, koliko
a sto cini ovaj Pero, koliko god voljeli ili ne, mora se prizanti ipak da on nesto cini od naroda i to se mora cijeniti

Slobodan
Gost
Slobodan

Samo da je sto vise ovakvih
Samo da je sto vise ovakvih projekata. Svaka cast, vidi se ko radi.

Freeman
Gost
Freeman

Novac tajkunima ,nego što !
Novac tajkunima ,nego što !.Što su lapili ,lapili, 17-tog je kraj !!!. I naravno, novi početak !.

Anonimni
Gost
Anonimni

dje li su oni kriticari bas
dje li su oni kriticari bas se pitam treba neko to da kritikuje kad neko radi

Anonimni
Gost
Anonimni

samo da se radi sa ozbiljnim
samo da se radi sa ozbiljnim i pametnim ljudima i razvoju ima pomaka, ne znam zasto prave nekakvu galamo oko abu dabi fonda kad je to dostupno svima koji su dovoljno ozbiljni da prihvate odgovorinost za rad

Send this to a friend