Ekonomija

Rebalans na Vladi u narednih 10 dana

 

U resoru na čijem je čelu ministar Raško Konjević upozorili su da bi neusvajanje predloženog rebalansa, teškog oko 60 miliona eura, moglo da ugrozi finansiranje tekućih obaveza.

“Ministarstvo finansija predlaže rebalans kako bi obezbijedilo dalju redovnost u isplati plata, penzija i drugih obaveza iz budžeta”, kazali su u Ministarstvu, dodajući da se trenutno nesmetano realizuju sve obaveze, a da se nedostajuća sredstva na pojedinim budžetskim pozicijama obezbjeđuju na jedan od načina propisanih Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti.

Manjak u državnoj kasi proizveli su Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o dječjoj i socijalnoj zaštiti, čijim je usvajanjem uvećana rashodna strana budžeta za 70 miliona eura, i Zakon o zaradama u javnom sektoru, koji je napravio minus u iznosu od 50 miliona. U Ministarstvu naglašavaju da će budžet dodatno opteretiti nedostajuća sredstva za ovu i neizmirene obaveze Fonda za zdravstvo za prošlu godinu u iznosu od oko 40 miliona eura, a o kojima su, kako tvrde, obaviješteni u aprilu.

“Svi navedeni rashodi bi mogli biti finansirani da je država ubirala poreze na efikasan način, bez akumuliranja iznosa poreskog duga od više stotina miliona eura. Poreski dug, u iznosu od približno 600 miliona eura, pokazuje da, u prethodnom periodu, nije na kvalitetan način obavljana jedna od osnovnih funkcija države prikupljanje poreza”, ističu u Konjevićevom resoru.

Prema njihovim riječima, Poreska uprava ih je obavijestila da je od navedenog iznosa duga potencijalno naplativo 230 miliona eura, kao i da oko 280 poreskih obveznika duguje iznose veće od 100.000 eura.

“Od toga oko 220 poreskih obveznika duguje između 100.000 i 500.000 eura, a oko šezdesetak poreskih obveznika duguje više od pola miliona eura. Navedeni dugovi su dominantno nastali u prethodnim godinama. Činjenica da je i mehanizam naplate poreskih obaveza u ratama nedopustivo loše sprovođen, potvrđuje da je jedan od najznačajnjih problema javnih finansija upravo enorman iznos poreskog duga, zbog čega se u državnu kasu godinama sliva manje sredstava”, navode oni.

Ovoliki poreski dug, kako zaključuju, primorao je državu da svoje obaveze finansira zaduživanjem, tako da je iznos duga na kraju prošle godine, iznosio 65 odsto BDPa, sa projekcijom da u narednih nekoliko godina dostigne iznos od blizu 80 odsto.

Nepoznat termin sjednice

Na pitanje kada će biti održana posebna sjednica Vlade na kojoj bi se raspravljalo o visini poreskog duga i njegovoj naplati, u Ministarstvu nijesu dali precizan odgovor.

“Informaciju koju je Poreska uprava pripremila za Ministarstvo finansija je, na zahtjev ministra, razmatrana u užem kabinetu i dogovoreno je da pitanje enormnog poreskog duga bude predmet rasprave na Vladinim komisijama i sjednici Vlade. Ministarstvo finansija će, u narednih sedam dana, informaciju o visini poreskog duga dostaviti nadležnim vladinim komisijama”, naveli su u Ministarstvu.

 

Send this to a friend