Ekonomija

Regionalna saradnja podstiče ekonomski rast i otvaranje novih radnih mjesta

Na skupu su učestvovali predstavnici Evropske komisije, Regionalnog savjeta za saradnju, delegacije iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Moldavije, Rumunije, Srbije, kao i predstavnici regionalnih i međunarodnih partnera i inicijativa i međunarodnih organizacija.

Na sastanku je predstavljen izvještaj o sprovođenju Strategije za 2016, razmotreni su dosadašnjii rezultati u postizanju zacrtanih ciljeva i razmjenjena su mišljenja o trenutnom stanju u ekonomijama država Jugoistočne Evrope i sagledani dalji koraci i aktivnosti.

Učesnici skupa su ocijenili da Strategija predstavlja jedan od najvažnijih instrumenata Savjeta za regionalnu saradnju za stvaranje novih radnih mjesta u regionu, te da u tom kontekstu predstavlja značajnu podršku u procesu pristupanja država Zapadnog Balkana EU.

Potvrđena je potreba daljeg jačanja uticaja multilateralne saradnje, uvezivanja aktivnosti Strategije s ciljevima nacionalnih razvojnih dokumenata i unapređenja saradnje s donatorima. Takođe je pozdravljena podrška koju države članice EU pružaju Zapadnom Balkanu kroz Berlinski proces, posebno u ključnim segmentima Strategije koji se odnose na transport, energetiku, konkurentnost i integrisani rast.

Pejović je istakao da time što, kroz intenziviranje saradnje država Zapadnog Balkana, sprovođenje Strategije unapređuje ekonomski rast, povećanje zaposlenosti i produktivnosti ono doprinosi i postizanju zahtjeva pregovaračkog procesa. 

On je poručio da je Crna Gora, kao država koja njeguje regionalnu saradnju i održava dobrosusjedske odnose, u potpunosti posvećena sprovođenju regionalnih inicijativa kao što je Strategija Jugoistočne Evrope za 2020.

“Istakao je da je prioriteti Strategije treba da budu uvezani s programima ekonomskih reformi kandidata za članstvo u EU budući da su oba dokumenta usmjerena na stvaranje održivog ekonomskog razvoja kroz konsolidaciju javnih finansija, strukturne reforme, poboljšanje investicione klime i sprovođenje velikih regionalnih infrastrukturnih projekata. Na toj liniji je istakao značaj unapređenja koordincije i pripreme opštih analiza koje objedinjavanju preporuke Strategije i preporuke savjeta ministara finansija i ekonomije EU”, kazali su u MVPEI. 

Cilj strategije JIE 2020, koja je usvojena novembra 2013, je poboljšanje uslova života u regionu kroz unapređenje konkurentnosti i otvaranje do milion novih radnih mjesta čime će se stopa zaposlenosti povećati s 39 na 44 odsto, a ukupni regionalni trovinski promet udvostručiti sa 94 na 210 milijardi eura, a BDP regiona povećati sa 36 na 44 odsto evropskog prosjeka, te uvećati broj visokoobrazovanih ljudi za 300 hiljada u okviru radne snage.

Send this to a friend