Ekonomija

Regionalni vodovod: Budvanski dug za vodu dostigao oko milion eura

Kako su kazali, ovakav prijedlog je jednoglasno usaglašen i na sjednicama Upravnog odbora Regionalnog vodovoda koji već dvije godine pokušava da riješi ovaj problem zajedno sa menadžmentnom preduzeća.

“Vodu u vrijednosti duga od milion eura budvanski vodovod je fakturisao građanima i privrednim subjektima Budve za nekoliko miliona eura više, što se lako može provjeriti na osnovu zvaničnih cijena vode. Ili možda Vodovod u Budvi traži zaštitu od konkurencije od poslovnog partnera koji mu uz ostvarivanje ne malog profita, omogućava i potpuno obavljanje osnovne djelatnosti koja se ogleda u urednom vodosnadbijevanju građana i turista koji zahvaljujući postojanju Regionalnog vodovoda mogu da zaborave turističke sezone prije 2010. godine kada smo turiste dočekivali sa parolama “Ima vode”, ukazali su iz ovog preduzeća.

Prema njihovim riječima, posljedice ovakvog odnosa budvanskog vodovoda mogu biti pogubne i po državni budžet, jer međunarodni kreditori u slučaju kašnjenja isplate kreditnih rata mogu aktivirati garancije u iznosu od oko 30 miliona eura.

“Da li je riječ o odgovornoj poslovnoj politici i zaštiti interesa stanovništva Budve i turističkih poslenika, neka svako za sebe zaključi, ali svakako želimo saopštiti da ovakav odnos ne baštini odgovoran odnos prema ovom važnom državnom projektu, bez koga bi uslovi života tokom ljetnjih mjeseci bili nehumani u Budvi, kao i na cijelom crnogorskom primorju, a o razvoju turizma ne bi mogli ni razgovarati. Zar bi danas, samo na prostoru dvije primorske opštine, u Herceg Novom i u Tivtu imali realizaciju prestižnih turističkih projekata vrijednih oko dvije milijarde eura, da i dalje imamo nestašice vode za piće, odnosno da Vlada Crne Gore nije izgradila regionalni vodovodni sistem?”, pitaju se u Regionalnom vodovodu. 

Ukazujući da su svjesni da svaka promjena podrazumijeva i izvjesnu dozu pozornosti i skepticizma, u ovom preduzeću smatraju da je pet godina dovoljno dug period da svi relevantni faktori u vodovodnom sektoru shvate značaj ovog projekta za dalji razvoj crnogorskog primorja.

“Stoga, želimo upozoriti donosioce odluka u DOO Vodovod i kanalizacija Budva, da ćemo ovakav odnos prema neizmirivanju duga iz prethodnog perioda tretirati kao odnos „neurednog platiše“ i da ćemo uslijed nepoštovanja Ugovora pristupiti i drugim mjerama koje nam stoje na raspolaganju shodno članu 13. Zakona o regionalnom vodosnadbijevanju. Ipak, izražavamo očekivanje da će donosioci odluka u Budvi svojim aktivnim odnosom prema ovom problemu uticati na lokalni vodovod da odgovorno pristupi realizovanju svojih poslovnih obaveza”, poručili su u saopštenju Regionalnom vodovodu.

Oni su podsjetili da je tokom prošlog mjeseca isporučena rekordna količina vode iz Regionalnog vodovoda od 1.178.046 metara kubnih, što predstavlja za 97 odsto veću isporuku od do sada najveće isporuke vode u junu 2012. godine kada je isporučeno 598.245 metara kubnih, ili 107 odsto veću isporuku u odnosu na jun prošle godine.

Send this to a friend