Ekonomija

Royal grupa najavila odustajanje od Kraljičine plaže

O ovome je, kako saznaje CdM, Ambasada UAE diplomatskim putem obavijestila Vladu Crne Gore. 

“Ono što mogu reć ukoliko dođe do jedne takve odluke siguran sam da će Opština Budva imati značajnu kratokoročnu štetu u smislu prihoda koju je Budžetom za 2015. godinu računala da može realizovati od ovog posla koji su preko 11 miliona eura. Ali po meni još značajniju i dugotočniju štetu imaće poruka jednom investitoru koji je imao ovaj renome, jer je inspirisao veliku pažnju sa prostora srednjeg i bliskog Istoka na naš region, na Crnu Goru, na Budvu”, rekao je predsjednik Opštine Budva Lazar Rađenović za Pink M televiziju.

Kako je istakao za ovim investitorom su dolazili i neki drugi partneri i neki drugu članovi kraljevske porodice i htjeli da usmjere svoj kapital tamo gdje je Royal grupa.

“Biće štete i za imidž Crne Gore kao investicione destinacije biti evidentna ukoliko se odustane od ovog posla”, ocijenio je Rađenović. 

Predsjednik opštine Bar Zoran Srzentić je, takođe, istakao da ako se ova informacija potvrdi onda će to biti velika materijalna i svaka druga šteta i za opštinu Bar i za Crnu Goru generalno.

“Ovo je istovremeno jako loša poruka investitorima, tako da ćemo posljedice ovakve jedne odluke sigurno u narednom periodu osjetiti. U ovom trenutku je teško govoriti o novim investitorima jer poruka da jedan ovakav investitor nije uspio da realizuje svoj projekat zbog naših unutrašnjih stvari je toliko loša poruka da će biti ograničavajući faktor za i druge investitore, a za nas velika šteta”, naglasio je Srzentić.

Pmoćnik ministra održivog razvoja i turizma Marko Čanović kazao je da u Ministarstvi još uvijek nijesu dobili nikakvu zvaničnu infrmaciju od Rojal grupe.

“U svakom slučaju ne bilo dobro ni za državu Crnu Goru, posebno za opštine Budvu i Bar, koje bi izgubile neke finansijske rezultate vezano za ovu godinu, nekih 20 miliona direktonog priliva inostranog kapitala u budžet tih opština. Mi u Ministarstvu turizma ćemo uraditi sve da izbjegnemo takav scenario”, kazao je Čanović za TV Prva.

Kraljičina plaža je već više mjeseci tačka sporenja DPS-a i SDP-a. U SDP-u imali su više primjedbi na taj aranžman.

Ukupno ulaganje Royal grupe trebalo je da iznosi 184 miliona eura. Za taj novac planirana je gradnja 140 vila, 50 rezidencijalnih i 30 luksuznih apartmana, hotel od 100 soba i 30 spa vila, jahting klub i marina. Na ovo treba dodati prihode državne kase na ime poreza, dobit koju bi imale firme koje bi bile uključene u lanac usluga ili roba. Kad se sve zbroji – za trinaest godina država je trebalo da inkasira oko 230 miliona eura. 

Drecun: Velike ekonomske posljedice od odustajanja

Analatičar Predrag Drecun kaže da bi Crna Gora mogla imati velike ekonomske posljedice zbog odustajanja Royal grupe od Kraljičine plaže. To bi, smatra on, moglo uticati na rast BDP-a, odnosno ukupnog učinka naše ekonomije, potom na zaposlenost, a šalje se i loša poruka svima koji žele da ulažu u Crnu Goru.

“Od njihovog nedolaska imamo samo negativne posljedice. Od činjenice da će uticati na rast BDP-a, neće se ostvariti rast zaposlenih, i siguran sam ako oni ne dođu, u sljedećih 25 godina imaćemo tu zemlju netaknutu. Niko neće doći”, rekao je Drecun za TV Prva.

Šteta se ne može gledati samo kroz brojke. Riječ je i o narušenom ugledu zemlje u očima investitora sa Srednjeg Istoka. Royal grupa je jedna od glavnih poslovnih i investicionih imperija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Dostavljajući pismo o namjerama u vezi sa projektom Kraljičina plaža najavili su i angažovanje Džumeira grupe koja bi upravljala kompleksom. Ovaj svjetski poznati hotelski operator rukovodi velikim brojem hotela u  najčuvenijim turističkim centrima i metropolama, uključujući i najzvučnije ime –  Budž Al Arab u Dubaiju.

“Neka građani procijene ko je kriv što jedna takva grupa nije došla. Iznijeće se argumenti, sve će biti vrlo jasno i vidjljivo i nijesu oni nimalo naivni da ne znaju ko je taj i on će morati da objasni zašto nije došlo do realizacije jedne takve investicije. Interes Crne Gore je da se razvija, a ne da skupljaju političke poene oni koji koji ometaju takvo razvijanje”, zaključio je Drecun.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
nik nina
Gost
nik nina

Ajte gospodo rasprodavci CG,Ajte gospodo rasprodavci CG, sraćunajte koliko smo ”zaradili” od Telekoma i koliko je radnika zaposleno. Zaplačite malo i za parama ovoga naroda koje ste bačili u KAP. Bili su to milioni koje smo već imali a kojima ste vi raspolagali kako ste sami htjeli. Uvijek je bilo da se nešto mora, jer će propasti država. Sad se… Više »

Anonimni
Gost
Anonimni

Samo neka ogledaju Mehanizam
Samo neka ogledaju Mehanizam na njihovoj TV CG Nista vise necemo.

NHM
Gost
NHM

Sve mi se čini da je
Sve mi se čini da je Drecunova banka imala lični interes da se sdp i dps dogovore. Mada mi i dalje nije jasno kako direktor jedne komercijalne banke može da daje izjave u ulozi analitičara. Što je dobro za državu ne mora da bude dobro za njegovu banku i obratno.

cile
Gost
cile

Muka je cim se aktivira Drecun, saradnik UDBE
Muka je cim se aktivira Drecun, saradnik UDBE

Rodoljub Besmislić
Gost
Rodoljub Besmislić

E moj narode kako smo glupi aE moj narode kako smo glupi a mogli smo da gledamo lijepu našu obalu kako se gradi,da sanjamo kako nekad i tamo da se okupamo,da Sveto i kompanjoni da uzmu još koju paricu pa ko im se bolje tisne da ima i on vajde,i na kraju da kažemo PONOSNO da smo iz Crne Gore… Više »

Mico
Gost
Mico

Bar 50 kumara, lokalnih
Bar 50 kumara, lokalnih biznismena i ostalih skorojevica ostade bez planiranog ugradjivanja u cijenu ovog posla bas mi je zao.

Andrija M.
Gost
Andrija M.

Evo iz intern izvjestajaEvo iz intern izvjestaja odlazece Londonske kompanije “Niti jedna – i da ponovimo niti jedna! Od kompanija bilo drzavna ili privatna, nije saradjivala sa nama na faktualnoj, poslovnoj, profesionalnoj i postenoj osnovi. Za Evropsku poslovnu zajednicu, Crnogorska privreda primjer je loseg upravljanja i nepostenja. Vlada i kompanije mogu da “zaobilaze istinu”, varaju, kradu – do odredjenog momenta!… Više »

Anonimni
Gost
Anonimni

Je li ovo priča da bi se
Je li ovo priča da bi se pripremila i progurala neka nova olakšica za “strateške partnere”, da se nekako tako iskupimo za to što se osjetiše kompromitovanima?
Da im recimo smanjimo cijenu, ili produžimo rok zakupa, ili …

Sve se vidi i iz aviona
Gost
Sve se vidi i iz aviona

Zbog ovoga i drugih shema i
Zbog ovoga i drugih shema i dilema, uskoro ce se ne disciplinovani iz SDP-a skinuti sa funkcija i baciti u zaborav. Ostace samo poslushni, a nedostatak ce nadomjestiti dijelom raspale opozicije.

Pomalo Lud
Gost
Pomalo Lud

Ovo je jedan od poslednjihOvo je jedan od poslednjih neokupiranih djelova Crnogorske obale. Okupirani smo sumnjivim kapitalom bezočnih derikoža, a iza kapitala iz islamskih država može da stoji i vjerski fanatizam i izbjegavao bih takav kapital (nijesam vjernik i smatram za zlo bilo koji vjerski fanatizam, ne samo islamski). Zadužujemo se milijardu samo za deo autoputa, a sa neuporedivo manjim… Više »

PINKMeeeee
Gost
PINKMeeeee

E propade napredno
E propade napredno zapošljavanje ponosotih crnogoraca i crnogorki kao sobarica, čistačica, pralja u vešeraju,vrtlara, higijeničara pravljenja glamuroznih svadbi lokalnih tajkuna i da se puva po televiziji neki novi Ž.Radulović, to je sav benefit od 3-4 mjeseca sezone.

Anonimni
Gost
Anonimni

Pink M sazaje, Informer i
Pink M sazaje, Informer i TVCG obradjuju.Kakva slozna braca. Sonja Drobac ostri pero za sledecu emisiuu U raljama zivota. Sta cemo jesti, njeno imljiljeno pitanje, vec cujem. Ono nam je tvoj DPS skuvao za sve ove godine

Anonimni
Gost
Anonimni

Auuuu, razljutise TV CG , a
Auuuu, razljutise TV CG , a neki nasi ostadose bez provizije. To se zove ka ta stro fa .

Boka
Gost
Boka

Ovaj Ćabnović je već bioOvaj Ćabnović je već bio uknjižio 250 radnika da rade.Kako on priču slaže oni su bili već okrenuli tone lignji i morskih plodova.A evo ga i stručnjak Vujovićč se javlja.Samo mi navedite reference tih ljudi i Simovića iz Bara, evo mu Zlatna obala srušena do temelja a strateški partneri već preprodaju, izlaze iz posla.Što su ti… Više »

Anonimni
Gost
Anonimni

Đe se ne povuče i dostina
Đe se ne povuče i dostina drugih no nas opelješiše do gole kože i koloniziraše. Posebno ovi Arapi , Rusi i Mađari .
Pa Crna Gora nije dobila skoro ni jednog normalnog investitora i od svih tih silnih investicija smo imali štetu i samo štetu .

Medvjed
Gost
Medvjed

Otjerasmo sve investitore…BRAVO!!!!!!
Otjerasmo sve investitore…BRAVO!!!!!!

Anonimni
Gost
Anonimni

Međede ajd vrni se u planinu
Međede ajd vrni se u planinu puštite se više uništavanja po primoriju no ulažite malo po $everu Mojkovac i Nišić no ste svi zapucali pud mora

Toni
Gost
Toni

Koje investitore “smo
Koje investitore “smo otjerali”? Nabroj dva, molim te. Misliš možda onoga ukrajinskog sa Cetinja? Veselina Pejovića iz Nikšića? Pitera Manka? Oraskom? Brkovića?

tik tak
Gost
tik tak

Uh, dobro je. Još i od
Uh, dobro je. Još i od Drobnog pijeska neka se odustane, da nam bar nešto ostane nedevastirano.
Ovo takođe znači da su Rađenovića džabe puštali iz zatvora da potpiše saglasnost za prodaju. Sad može nazad đe mu je mjesto.

Jupiter
Gost
Jupiter

Čije je naše more ?
Čije je naše more ?

dadjo
Gost
dadjo

Anonimni ima rijesenje za
Anonimni ima rijesenje za Kraljicinu plazu. Ranci i ekipa opljackali luku KO i sad ce oni polako malo po malo uz pomoc novih stranaka poceti da zidaju. Ma skonta mene tamo im grob bio ,jer su nas svi na gomilu doveli do prosjackog stapa.

cc
Gost
cc

O crni Lazare, ko će te sad
O crni Lazare, ko će te sad podmitit da oštetiš državu 🙁

Anonimni
Gost
Anonimni

Ma što velite, odustali su?
Ma što velite, odustali su? Ma je li moguće. A što ćemo sad… crni mi kukavci.

Send this to a friend