Ekonomija

SAD: Cijene benzina najniže od 2008.

Cijene su niske uprkos porastu tenzija na Bliskom istoku i seriji terorističkih napada koji obično dovode do poskupljenja, piše američki list New York Times.

Prosječna cijena benzina u SAD-u iznosila je uoči ovog vikenda 2,05 USD po galonu, što je šest odsto manje u odnosu na sedmicu ranije, i 76 odsto niže nego prošle godine, prema podacima Američke automobilske asocijacije (AAA). 

Gotovo 42 miliona Amerikanaca će, prema procjenama AAA, ovog vikenda otići na put, prenosi B92. 

Cijene benzina u SAD-u su već sedmicama u padu, a najveći sunovrat je registrovan u Mičigenu, Ilinoisu, Indijani, Ohaju i Minesoti, pošto je nekoliko rafinerija na srednjem zapadu završilo sa sezonskim poslovima održavanja.

“Oko 60 odsto pumpi u SAD-u prodaje benzin po cijeni nižoj od dva USD po galonu”, saopštio je šef kompanije Oil Price Information Service, Tom Kloza. 

On je kazao da s obzirom na to da prosječan vozač potroši preko 60 galona mjesečno, većina vozača će između ‘Crnog petka’ i Božića uštedjeti između 40 do 60 USD u odnosu na prošlu godinu, a čak i do 75 USD u odnosu na prazničnu sezonu iz 2013. godine.

Send this to a friend