Ekonomija

Saveljić: Disbalans u robnoj razmjeni veliki problem ekonomije

On je, u intervjuu za Dnevne novine, kazao i da Crna Gora bilježi planirani rast zahvaljujući brojnim investicijama, te da je nelojalna konkurencija jedan od najvećih problema koji pogađa privrednike.

“Veliki problem domaće ekonomije ostaje i dalje disbalans u robnoj razmjeni. Rezultati pokazuju da je pokrivenost našeg uvoza izvozom oko 15 odsto. Ali, činjenica je da je turistička sezona bila izuzetno dobra, te da je zahvaljujući tome ostvaren suficit u sektoru usluga, što unekoliko popravlja ovu sliku. Nažalost, još uvijek nijesmo uspjeli pronaći način da se boljom povezanošću domaće poljoprivredne proizvodnje i turizma makar malo ublaži drastična razlika uvoza i izvoza”, rekao je Saveljić za Dnevne novine.

Statistika, kako ističe, pokazuje da Crna Gora bilježi planirani rast.

“Dosadašnji rezultati su i u ovoj godini pokazali slabosti naše ekonomije po pojedinim granama, ali i sve bolje rezultate u drugim. Utvrđeni prioritetni pravci budućeg razvoja i njima definisane prioritetne privredne grane energetika, poljoprivreda i turizam zaslužuju posebnu pažnju. S tim u vezi bitno je naglasiti značaj gradnje podmorskog kabla, potpisani ugovor o izgradnji Drugog bloka Termoelektrane, otpočinjanje i najavu gradnje drugih energetskih objekata manjeg kapaciteta i slično, budući da bi kroz njihovu realizaciju trebalo očekivati brojne multiplikativne efekte. Gradnja auto-puta, najvećeg infrastrukturnog projekta u Crnoj Gori, sa više aspekata već daje pozitivne efekte”, kazao je Saveljić.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Anonimni
Gost
Anonimni

Jos pored dobismo informaciju
Jos pored dobismo informaciju da smo pored Hrvata jedini pali na Doing biznis listi. Srbija nas presisa.

Anonimni
Gost
Anonimni

Ne moze CG sa prozivodnjom da
Ne moze CG sa prozivodnjom da bude konkurentna ni exYu republikama a kamoli ako ode u EU, pojesce ih snaga EU trzista.

Anonimni
Gost
Anonimni

Poštovani g-dine Saveljiću,Poštovani g-dine Saveljiću, da li mislite da je dovoljno što ste nam po ko zna koji put ponovili stvari koje znamo, i koje se ponavljaju iz godine u godinu. Ako mislite da je to dovoljno od privredne komore, čini mi se da bi bilo objektivno preispitati razloge vašeg postojanja. Takođe naveli ste da bi bilo bolje ako bi… Više »

Anonimni
Gost
Anonimni

Za autoput uzet strani Kredit
Za autoput uzet strani Kredit radove izvode stranci a mi ucestvujemo sa sitnim podizvodjacima.
Znaci sve goli dug a mi ni 20 % tog novca omirisat necemo .

Anonimni
Gost
Anonimni

Nasi trgovci su kriminalci
Nasi trgovci su kriminalci!Oni zarobise CG,stim sto sve kupuju iz regiona!

Novi zakon molim!

Anonimni
Gost
Anonimni

Malo turizam i ogroman brojMalo turizam i ogroman broj iseljenika drze CG na aparatima ali sta vredi kad je drps i njihovi tajkuni razvio mrezu uvoza hrane i osnovnih potrepstina pa sav taj novac zavrsi u njihovom dzepu . Za ogroman broj gradjana CG sve se ionako svelo na puko prezivljavanje a evo su im sracunali da im je dosta… Više »

Anonimni
Gost
Anonimni

Zašto prihodi od turizma (cca
Zašto prihodi od turizma (cca 800 miliona) ne ulaze u bilans spoljno-trgovinske razmjene?

Anonimni
Gost
Anonimni

kako mogu naši privrednicikako mogu naši privrednici pronaći način kada na svakom koraku svoju šapu ima uvoznički lobi, ili kako gospodin Saveljić kaže nelojalna konkurencija, a ne kaže ko omogućava toj nelojalnoj konkurenciji da bude tu. Nemojte gospodine Saveljiću praviti od našeg naroda neznalice nego im pomognite da se izbore sa ovakvim stanjem tako što ćete onemoućiti konkurenciju da bude… Više »

Anonimni
Gost
Anonimni

Stvar je posve prosta mi
Stvar je posve prosta mi nista sem magle i afera ne proizvodimo i cudim se da imamo i tih 15 % izvoza.
Zamisli covjeka koji ima 15 € platu a trosi 100 € i dokle ce stici i sve ce ti biti jasno

Anonimni
Gost
Anonimni

pretpostavljam da je ovaj
pretpostavljam da je ovaj pravnik. Mijuskovic je bivsi mlinar. Razumiju se u bilanse kao u …….

Anonimni
Gost
Anonimni

Ovo je demagoška priča.Koji
Ovo je demagoška priča.Koji su to već pozitivni efekti auto puta koji još nije završen ni 5 posto,navedi ih konkretno.

Send this to a friend