Ekonomija

Saveljić: Uprava Plantaža maltretira radnike

Prema riječima Valerije Saveljić, članice Građanskog pokreta URA i predstavnice grupe manjinskih akcionara Plantaža, uprava preduzeća ekonomiste i magistre bankarstva šalje u vinograde da brinu o zdrastvenom stanju biljaka a u slučaju da odbiju potpisivanje aneksa slijedi im otkaz važećeg ugovora o radu.

“Njih tridesetak, već duže su pod radnim mobingom, od strane predpostavljenih, tako što im oduzimaju radne zadatke, izoluju ih, nazivaju „neprijateljima firme“, i to samo zbog jednog, jedinog razloga – što žele da ostvare svoja zakonom zagarantovana radna prava. Nekolicina se obraćala i Inspekciji rada ali i pored svih navedenih dokaza, inspekcija nije našla za shodno da reaguje i zaštiti njihova prava”, kazala je Saveljić i dodala da je do sada nijedan postupak zbog mobinga u firmi nikad nije okončan.

Ona smatra da nadležni organi treba da provjere ko je dobio anekse Ugovora o radu i da li se na spisku nalaze samo oni koji si tužili firmu.

“Zaposleni će i ovaj nezakoniti postupak rukovodstva firme predati sudu, sa čim rukovodstvo preduzeća opet ulazi u troškove koje će morati da nadoknadi. To je sve zarad odmazde i slanja poruke ostalim radnicima šta ih čeka ukoliko budu tražili zagarantovana prava”, istakla je predstavnica Građanskog pokreta URA.

Saveljić smatra sramnom činjenicu da visokoškolce sa jakim referencama i dužim radnim stažom i iskustvom Uprava preduzeća šalje na imanje dok, kako kaže, od skoro zaposleni sinovi i kćeke direktora i takozvanih „prijatelja firme“, sa srednjom stručnom spremom ostaju da rade u kancelarijama i ostvaruju veće koeficijente.

“Dostavićemo sve dokaze koje posjedujemo i crnogorsku javnost upoznati sa njima, pa i po cijenu otkaza. Pitam se šta još treba da uradi „stručno rukovodstvo Plantaža“, da bi im se stavilo do znanja da ne mogu da rade šta hoće i da ne rukovode ličnom piljarom, već najvećim vinogradom u Evropi u većinskom državnom vlasništvu”, kazala je Saveljić i dodala da je isti spor protiv Plantaža dobila i da je presuda postala pravosnažna 17. juna.

 

 

 

 

 

Send this to a friend