Ekonomija

Savjet stranih investitora objavio Vodič o Savjetu

U publikaciji, članovi Savjeta stranih investitora ocjenjuju poslovno okruženje i investicioni ambijent u zemlji i ukazuju na područja na kojima treba intenzivnije raditi. Strani investitori navode da Vlada ima razumijevanja za njihove potrebe i da je otvorena za dijalog, ali da postoje oblasti kao što je područje rada i radnog zakonodavstva, razvoja nekretnine, poreza, korporativnog upravljanja i vladavine prava gdje je potrebno uložiti veće napore da bi se ostvario pomak. Pored članova Savjeta, svoja opažanja i planove predstavili su i predstavnici Vlade i Premijer i potvrdili spremnost da zajedno sa investitorima doprinesu boljem poslovnom ambijentu. 

Vodič će se distribuirati u zemlji i u regionu – pored kompanija i javnih institucija, primjerci Vodiča biće dostupni na aerodromima i u hotelima, a biće podijeljeni i ambasadama. Vodič će takođe biti pripremljen i u elektronskom izdanju radi veće dostupnosti.  

Izdavanjem ovog Vodiča Savjet pokazuje da aktivno radi na unapređenju poslovnog ambijenta u zemlji i da postiže rezultate. Nedavno su usvojene izmjene i dopune Zakona o strancima gdje je usvojena većina preporuka koje je Savjet dao. Pored djelovanja Savjeta na polju domaćeg zakonodavstva, Savjet promoviše i ostale aktivnosti i povećava broj članova. U posljednjih pola godine, Savjet je bogatiji za nekoliko jako važnih i prepoznatih kompanija koje ulažu značajna sredstva u zemlji. U septembru će Savjet izdati sedmo izdanje Bijele knjige za 2015.godinu gdje će dati jasne smjernice i preporuke Vladi za otklanjanje barijera u poslovanju i za poboljšanje poslovnog ambijenta. 

Savjet trenutno ima 33 člana koji zapošljavaju preko 8.000 ljudi i čiji je udio u BDP-u zemlje oko 30 odsto. 

 

 

Send this to a friend