Ekonomija

Šavničko selo Bijela dobilo vodu, a mladi volju da ostanu na ognjištima i unapređuju stočarstvo

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović ocijenio je da je realizacija ovog infrastrukturnog projekta, prije svega, uspjeh mještana Bijele, bez obzira na finansijsku podršku države i lokalne uprave.

“Opština i Ministarstvo su pomogli, ali mislim da prvo treba istaći vaš uspjeh, jer je posao na izgradnji vodovoda bio dobro organizovan“, kazao je Ivanović.

On je podsjetio da se osim vodovoda, pomoglo u probijanju, rekonstrukciji i nasipanju tri puta na ovom području, navodeći da je ove godine Ministarstvo investiralo 40.000 eura u razvoj infrastrukture Šavnika. Podsjetio je i na doprinos Vojske Crne Gore u pojedinim projektima.

“Nastavićemo i sljedeće godine da pomažemo ruralni razvoj na području Šavnika, sa iskrenom željom da pomognemo jačanju stočnog fonda i da što više mladih ljudi, poput vas u Bijeloj, ostane na svojim ognjištima da se bave poljoprivredom, ali i da privučemo ostale mlade da se vrate i rade ono što su radili njihovi očevi i djedovi, ovog puta pametnije mudrije“, poručio je ministar.

On je kazao da je gradnja vodovoda u selu Bijela izgradila i slogu među mještanima, koja je po njegovom mišljenju možda i najveći uspjeh projekta. Ministar je poželio mještanima da slogu čuvaju zarad ostvarenja i budućih projekata i pozvao ih da prenesu i ostalim poljoprivrednicima i stanovnicima ruralnih područja da su im vrata Ministarstva otvorena, ali samo za ideje i programe od kojih se zarađuje i ostvaruju drugi pozitivni efekti. 

Predsjednik Opštine Šavnik Miomir Vujačić istakao je da je izgradnja vodovoda uz podršku Ministarstva, Opštine i mještana koštala 45 hiljada eura. On je rekao i da je ljetos napravljeno više od 20 kilometara seoskih i katunskih puteva, te da će nastaviti rad na poboljšanju uslova za život stanovnika u ruralnim krajevima. 

Vujačić je izrazio žaljenje što još više poljoprivrednika sa ovog područja nije iskoristilo sve mjere i projekte podrške, kako bespovratne tako i povoljne kreditne za unapređenje porodičnih poljoprivrednih gazdinstava. On je ocijenio da su mještani Bijele, ali i ostalih šavničkih sela vrijedni ljudi, zainteresovani da se vrate na svoja imanja, što pokazuje izgradnja i obnova seoksih kuća, vikendica i poljoprivrednih objekata. 

Predstavnik režijskog odbora za izgradnju vodovoda Velimir Šobić zahvalio se ministru i predsjedniku opštine na pomoći i izrazio uvjerenje da će to biti samo još jedan projekat u nizu narednih kojima će se pomoći razvoj sela, zarad budućih generacija. 

Na buduće generacije računa i najstariji mještanin zaseoka Podgradina Božo Šobić.

“Zadovoljstvo mi je što sam doživio da potekne voda u naše domove. Sad možemo da opremimo kupatila i živimo kao ljudi u gradovima, od kojih se mnogi sa nerazumijevanjem podsmijavaju otvaranju vodovoda u 21. vijeku. Imali smo mi prirodne izvore, ali mukotrpno je bilo dovlačiti vodu. Mogu samo da kažem da je sada san dosanjan, da je prioroda obradila, a Vlada i lokalna uprava nagradili“, kazao je najstariji Šobić.

Jedan od četvorice braće Istijanović koji su sa porodicom odlučili da ostanu u rodnoj kući, gdje su oformili svoje porodice i bave se stročarstvom, nada se, kako je rekao, da će vodovod privući i ostale mlade da ostanu ili se vrate. „Dobili smo volju da se i dalje bavimo poljoprivredom, proširujemo stočni fond, održimo porodice i da se nadamo da će naša djeca nastaviti našim putem“, kaže Istijanović.

Send this to a friend