Ekonomija

SDP i dalje protiv, neće glasati za Aneks ugovora o Svetom Stefanu

“Ako u Crnoj Gori ne može biti isplativ hotel u zaštićenoj kulturnoj i prirodnoj zoni Svetog Stefana i državnoj svojini onda gdje može biti isplativ hotel bilo gdje u državi“, kazao je danas Krivokapić nakon sjednice Glavnog odbora SDP-a.

Poslanici crnogorskog parlamenta sjutra treba da se izjasne o Prijedlogu odluke o prihvatanju Aneksa broj 1 Ugovora o zakupu hotela ”Kraljičina plaža” Budva i Prijedlog odluke o prihvatanju Aneksa broj 1 Ugovora o zakupu hotela “Sveti Stefan” i “Miločer” u Budvi.

“Ne može da se na najboljem prostoru crnogorske obale grade vikendice, bilo šta, apartmani kako god. Tamo treba da se gradi hotel koji donosi zaposlenje, poreze državi, profit vlasniku. Za ovakav Aneks se ne može glasati“, poručio je danas Kriviokapić. 

Na pitanje da li je za Ugovor o dugoročnom zakupu ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula i Aneks ugovora za Sveti Stefan potrebno da glasa prosta ili apsolutna većina u parlamentu Krivokapić je kazao da je za svako gazdovanje potrebna apsolutna većina.

Prijedlozi aneksa ugovora za Kraljičinu plažu i Sveti Stefan u Skupštini su više od dvije godine.

Anekse ugovora sa Adrijatik propertisom, čiji je vlasnik Petros Statis, usvojili su Vlada i akcionari “Budvanske rivijere” krajem 2012. godine, a Adriatik od tada plaća kiriju shodno aneksu, a ne prema osnovnom ugovoru o zakupu.

Aneksom ugovora za Sveti Stefan i Miločer kirija je smanjena za 30 odsto, a zakup produžen sa 30 godina na 42 godine, dok je aneksom za Kraljičinu plažu zakup produžen sa 30 na 90 godina.

Aneksi sa Adriatikom prošli su Odbor za ekonomiju, kao i Zakonodavni odbor, ali nijesu stavljani na dnevni red zbog nesuglasica u vladajućoj koaliciji. SDP je od početka protiv aneksa ugovora. Tu partiju su u međuvremenu napustili poslanici Damir Šehović i Mićo Orlandić. Ipak, ako protiv glasa šest poslanika SDP-a, naravno uz kompletnu opoziciju, prijedlog Vlade neće imati većinu.

Skupština Crne Gore ima 81 poslanika, a za većinu je potreban glas 41 poslanika.

Send this to a friend