Ekonomija

SDP: Ponoviti raspravu o “švajcarcima”

“O zakonu koji s razlogom izaziva pažnju većeg broja naših sugrađana je glasano u ponoćnim satima bez prisustva poslanika SDP-a, zbog toga što je postojala najava da će se glasati o tačkama 12. sjednice koja se odnosi na ugovor države i A2A u vezi Elektroprivrede EPCG, ali ne i tačkama 6. sjednice, na kojoj je bio predlog izmjena i dopuna zakona o konverziji kredita”, navodi se u saopštenju SDP-a.

Skupština u petak veče nakon ponoći nije usvojila u načelu predložene izmjene i dopune zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima CHF u eure, koji je podnio poslanik Demokratskog fronta DF, Nebojša Medojević, što je izazvalo negodovanje njega i njegovih partijskih kolega, koji su nakon toga napustili skupštinsku salu. Za usvajanje je bio potreban još jedan glas.

“Poslanički klub SDP će iskoristiti sve poslovničke mogućnosti kako bi se o ovom zakonu, koji ima našu punu podršku, glasalo i kako bi dobio podršku većine poslanika Skupštine i time značajno doprinio rješavanju problema sa kojima se korisnici kredita suočavaju”, dodaje se u saopštenju.

Iz SDP-a su saopštili da ih raduju današnje najave da bi i dio poslanika koji sinoć nije podržao predlog mogao dati svoj glas, čime bi se konsenzusom riješilo to pitanje.

Zakon o konverziji kredita u CHF-u u eure donijet je u julu prošle godine, ali su se u međuvremenu pojavili problemi u njegovoj implementaciji. Zakon omogućava da se krediti sa klauzulom vezani za švajcarski frank vraćaju u eurima po kamatnoj stopi od 8,2 odsto. Te kredite je u Crnoj Gori 2007. i 2008. godine odobravala Hypo Alpe Adria banka HAAB, a klijentima su zbog promjene kursa franka i eura kreditne obaveze značajno uvećane.

Medojević je krajem juna ove godine dostavio parlamentu Predlog izmjena i dopuna zakona, kojima se, između ostalog, obuhvataju i treća lica, osim komercijalnih banaka.

Send this to a friend