Ekonomija

SDP: Zašto se ne sprovodi Zakon o konverziji kredita iz franaka u eure?

 

Kako navode u saopštenju, za skoro 600 crnogorskih familija koje su otplaćivale kredite indeksirane u švajcarskim francima dovelo je do potrebe za donošenje zakona kojim bi se riješio njihov problem.

“Kako je rok za primjenu zakona bio 45 dana, tražimo od nadležnih državnih institucija – Centralne banke Crne Gore, da saopšte da li je bilo eventualnih opstrukcija pri primjeni zakona, kao i da li su se na fer i pravedan način klijentima ponudila rješenja koja će im omogućiti da normalno servisiraju svoje obaveze prema banci i izađu iz nekorektnod dužničkog ropstva”, navodi se u saopštenju.

U petak smo, kako dodaju, na žalost, bili svjedoci nesrećnog slučaja u kojem je jedan od klijenata oduzeo sebi život, zbog nemogućnosti vraćanja kredita i uslova koji su mu nametnuti.

 “Zbog tog slučaja tražimo da državni organi istraže sve okolnosti zbog kojih se ova tragedija dogodila i da oštro sankcionišu sve koji su eventualnim činjenjem ili nečinjenjem doprijnijeli da čovjek pod pritiskom reaguje na ovaj, za njega i porodicu, najgori način”, zaključuje se u saopštenju.

 

Send this to a friend