Ekonomija

SDP: Završni račun pokazao nedostatke u radu Opštine Nikšić

“Budžet je najznačajniji dokument koji usvaja Skupština opštine, a njegova realizacija najbolje oslikava rad lokalne samouprave. Realizacija budžeta iz 2015. godine predviđenog rebalansom na 27,2 miliona eura veoma je značajna, ali njegova struktura je veoma nepovoljna. U tu cifru ulaze krediti u iznosu nešto više od šest miliona i donacija u sličnom iznosu, što nijesu izvorni prohodi opštine” naveli su iz SDP.

Iz te partije su ukazali da, ako se budžet dobro isplanira, nema mjesta korišćenju tekućih rezervi, što, ističu, ovdje nije slučaj.

“Tekući prihodi iznose 11.439.000 eura i nešto su manji nego 2014. godine, te predstavljaju najvažniji dio budžeta opštine Nikšić. Rashodi su nešto više od 25 miliona, u čemu je najveći dio otplata dugova i kamate – skoro 10 miliona. Prihodi se u narednom periodu teško mogu povećavati, ali se rashodi znatno moraju smanjivati”, ocijenili su iz SDP.

Oni su napomenuli da je kapitalni budžet za prošlu godinu iznosio  3.188.000, od čega se najveći dio odnosio na prečistač otpadnih voda.

“Kada napravimo razliku između tih sredstava koja su dobijena kreditom i ukupnim kapitalnim budžetom, uočićemo da za investicije ostaje nešto preko milion eura. Iz navedenog zaključujemo da kapitalnih investicija iz budžeta praktično nije ni bilo. Ostvareni projekti u opštini Nikšić su proizvod donacija i sredstava države”, kazali su iz SDP, te naglasili da slijedi period servisiranja naslijeđenog duga od skoro 38 miliona eura, koji će usporavati razvoj opštine i u narednom periodu. 

Iz nikšićkog odbora SPD su naglasili da su službenici i namještenici sa najmanjim primanjima još više ugroženi primjenom novog zakona o zaradama, kojim su povećane plate rukovodećem kadru, što je dodatno opterećenje budžeta za ovu godinu.

“Socijaldemokratska partija, koja baštini jedan od njenih osnovnih programskih principa, socijalnu pravdu, ne može podržati takvu socijalnu razliku, te će kroz zakonsku proceduru tražiti da se ovaj zakon promijeni. Zbog svega navedenog odbornik SDP-a Radovan Perović nije podržao usvajanje završnog računa opštine Nikšić za 2015. godinu”, zaključili su iz SDP.

Send this to a friend