Ekonomija

SEETO sastanak: Uključivanje svih činilaca u projekte iz oblasti saobraćaja

Crna Gora je potpisnica Memoranduma o razumijevanju za razvoj regionalne saobraćajne mreže u jugoistočnoj Evropi (SEETO Memorandum), u čijoj realizaciji aktivno učestvuje već 10 godina. Memorandum, koji su 11. juna u 2004. godine u Luksemburgu potpisali od strane ministri saobraćaja Vlada Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije, Srbije i Kosova, kao i predstavnici Evropske komisije, kamen je temeljac politike djelovanja Evropske unije prema zemljama Zapadnog Balkana u oblasti saobraćaja. 

“Misija Memoranduma je saradnja na razvoju glavne i pomoćne infrastrukture na multimodalnoj regionalnoj saobraćajnoj mreži u Jugoistočnoj Evropi i unaprjeđenje politika u ovoj oblasti, u cilju ostvarivanja bržeg progresa u razvoju”, navodi se u saopštenju Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Saradnja zemalja Zapadnog Balkana i EU u okviru Memoranduma omogućila je tokom predsjedavanja Crne Gore ovom inicijativom 2011. – 2013. godine, realizaciju jednog od najznačajnijih političkih i tehničkih ciljeva u oblasti saobraćaja, a to je uključivanje takozvane SEETO sveobuhvatne mreže (sveobuhvatna saobraćajna mreža u regionu Zapadnog Balkana), kroz revidiranu EU regulativu smjernica za Trans-Evropske saobraćajne mreže, u Trans-evropsku saobraćajnu sveobuhvatnu mrežu (TEN-T).

Sastanak je održan danas u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, a u svojstvu domaćina učestvovao je Nacionalni koordinator SEETO za Crnu Goru Zoran Vukašinović koji je istakao značaj uključivanja svih relevantnih činilaca u dijelu predlaganja i sprovođenja projekata iz oblasti saobraćaja, što doprinosi i napretku Crne Gore u postupku pristupanja Evropskoj Uniji.

Ispred SEETO sastanku su prisustvovali Generalni menadžer Dejan Lasica, IT ekspert Liljana Cela, saobraćajni ekspert Ana Šimecki, i Sanja Dodig.

 

Send this to a friend