Ekonomija

Šehović: SD će podržati Zakon o švajcarcima

On vjeruje da če tokom rasprave doći do rješenja koje je pravno valjano, održivo i koje će se dosljedno primjenjivati na sve klijente. Posebno je, po mišljenju Šehovića, značajna uloga Centralne banke kao subjekta odgovornog za nadzor nad implementacijom zakona, koja je u prvom slučaju izostala za kredite ustupljene kompaniji Heta Asset Resolution, što je gotovo polovina iznosa od ukupnih potraživanja.  

“Da bismo izbjegli problem koji se javio sa primjenom i tumačenjem važećeg zakona, a u interesu klijenata, podržaćemo i sugestije Centralne banke, jer klijentima ne treba zakon koji će biti mrtvo slovo na papiru, već zakon koji će im riješiti problem.  Građanima koji su dovedeni u nezavisan položaj potreban je propis koji će se dosljedno primjenjivati i koji će do kraja biti pravedan prema svima koji su podigli kredite u švajcarskim francima, pa i prema onim klijentima čiji su krediti ustupljeni kompaniji Heta Asset Resolution, što je bio i osnovni problem važećeg zakona. Na taj način bismo izbjegli moguće izgovore za nepotpun nadzor nad zakonom od strane Centralne banke, koji je u slučaju tih ustupljenih kredita izostao, čime je gotovo polovina potraživanja ostala sporna”, rekao je on.

Njegova partija je, kako dodaje među prvima uvidila potrebu ispravljanja nepravde učinjene od strane pomenute banke prema klijentima koji su uzeli kredite u švajcarakim francima.

“Aktivnim učešćem na radnim tijelima, plenarnim raspravama, brojnim javnim nastupima, ali i neposrednim komunikacijom sa predstavnicima udruženja korisnika ovih kredita, značajno smo doprinijeli da se ovaj problem aktuelizuje, te stvorili klimu za njegovim kvalitetnim i trajnim rješavanjem”, kazao je on.

Kao partija moderne ljevice Socijaldemokrate će, tvrdi Šehović, nastaviti poklanjaju pažnju univerzalnim vrijednostima jednakosti i socijalne pravde, pa će u skladu sa tim inicirati i podržavati sve zakone koji eliminišu svaku vrstu diskriminacije i nepravde, i koji imaju za cilj poboljšanje životnog standra svakog pojedinca u Crnoj Gori.

 

Send this to a friend