Ekonomija

Sindikat Rudnika Boksita poručio: Nećemo dozvoliti otpuštanje radnika

Predstavnici sindikata juče su se sastali sa generalnim sekretarom Duškom Zarubicom, a član izvršnog odbora Samostalnih sindikata Rudnika boksita Nikola Žugić kazao je da se radnici boje da će novi investitor da ih ostavi bez posla, za šta imaju neke najave.

„Borićemo se svim raspoloživim sindikalnim sredstvima za radnička prava. Tražimo da svi radnici Rudnika boksita koji su nezbrinuti socijalnim programom ili penzijom ostanu da rade u Rudniku boksita. Nas je oko 180, a imamo najave da će nas ostati 30-tak. To nećemo dozvoliti ni po koju cijenu. Dakle, ako poljski investitor koji je dobio koncesiju za ekpsploataciju rude ne kupi imovinu rudnika boksita i ne zaposli sve radnike tražićemo da od Ministarstva ekonomije da se koncesioni akt poništi i to će biti naš tvrdi stav“, zahtijevi su radnika Rudnika boksita.

Njihove mjere, kako su rekli u razgovoru, biće svi vidovi sindikalne borbe.

“Rudari su se do sada dokazali da znaju da protestuju, ne bojimo se nikoga zato što tražimo pravo na rad i zaradu. Tražimo da prehranimo svoje porodice, ne interesuje nas politika niti želimo da rušimo vlast. Samo tražimo pravo na rad“, rekao je Žugić. 

Zarubica je nakon razgovora sa sindikalcima iz rudnika Boksita dao podršku radnicima u njihovim nastojanjima za zaštitu svojih prava iz rada i po osnovu rada i najavio da će u što kraćem roku zahtijevati organizovanje sastanka, povodom ovih pitanja i to sa ministrom ekonomije, ministarkom rada i socijalnog staranja i ministrom finansija.

“Ukoliko ne dođe do dogovora u šta neću da vjerujem aktiviraćemo se u zajedničkoj borbi za rješenje opravdanih sindikalnih zahtjeva zaposlenih. Vjerujemo da će otvaranje novog tendera donijeti novog pravog kupca u koga će vjerovati i zaposleni i svi sindikalci koji će se baviti poslom rudara, da će zaposleni u Rudniku boksita da rade i da žive od svog rada. Oni traže samo da su zaštićeni poštujući Zakon o radu, Opšti kolektivni i granski koleketivni ugovor kao i posebni kolektivni ugovor kod poslodavca“, naveo je on.

Send this to a friend