Ekonomija

Sindikat zaposlenih u Port of Adria: Direktor finansija može biti i traktorista

Menadžment A.D. “Port of Adria” Bar je prethodnih dana pokrenuo proceduru izmjene Ugovora o radu prema svim zaposlenima.

Prema usvojenom novom Pravilniku o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta A.D. “Port of Adria” Bar predstavnici sindikata i radnici AD Port of Adria su u početku bili zbunjeni i zabrinuti ovom inicijativom jer je, kako su rekli, donesen u tajnosti iako je poslodavac bio dužan da, shodno članu 158 Zakona o radu, blagovremeno obavijesti i omogući aktivno učešće Sindikata u izradi ovako važnog dokumenta.

“Takođe Opšti kolektivni ugovor u članu 54 dalje razrađuje ovu obavezu propisujući da je poslodavac dužan da zatraži i razmotri mišljenje i predloge sindikata prije donošenja odluke o sistematizaciji radnih mjesta”, navedeno je u saopštenju Sindikalne organizacije zaposlenih A.D. “Port of Adria”.

Tvrde da je poslodavac za gotovo sva radna mjesta u firmi predvidio ista zanimanja od VII-1 stepena do II stepena obrazovanja pa je tako na mjesto finansijskog direktora moguće da konkuriše kandidat sa osnovnom školom.

“Takođe za radno mjesto fizički radnik potreban nivo obrazovanja u rasponu od VII do II, uz poseban uslov: znanje engleskog jezika i rad na računaru”, stoji u saopštenju.

Zaposleni sumnjaju da iza ove inicijative leži opasna namjera novog vlasnika, da usvajanjem ove sitematizacije mimo zakona, legalizuje način da dio visokoobrazovnog stručnog kadra u budućnosti rasporedi na radna mjesta kao što su fizički radnik, rukovaoc traktora, skladištar brojač i tako izvrši dodatni pritisak radi novog smanjenja broja zaposlenih.

“Ovim potezom se degradira i kompletan pravni i obrazovni sistem odnosno visokoškolske institucije države Crne Gore. Zato ovim putem apelujemo na nadležne državne organe da sprovedu sve potrebne aktivnosti da se ova “čudna” sitematizacija obustavi, jer postoji realan scenario da ovaj izuzetak postane pravilo i da u bliskoj budućnosti, sličnom sistematizacijom, direktor nekog Kliničkog centra deficitarno radno mjesto Kardio hirurg, pokrije zanimanjem kvalifikovani mesar. Pri ovom sledu događaja sigurno bi se uzbunila čitava crnogorska javnost jer pacijenti sigurno neće preživjeti operaciju, a u našem slučaju nadležni organi ćute dok se lagano gasi život jedne kompanije”, zaključeno je u saopštenju.

Send this to a friend