Ekonomija

Sjednica Komisije za privatizaciju odložena zbog nedostatka kvoruma

Predsjednik Komisije i poslanik Demokratskog fronta DF, Janko Vučinić, kazao je da je zakazao sjednicu jer je želio da pomogne bivšim radnicima koji su protestovali više puta ispred zgrade Skupštine, pri čemu je pozvao predstavnike nadležnih institucija. 

“Nažalost, danas i pored toga što nijesmo imali kvorum, niko se nije pojavio ni od predstavnika nadležnih institucija. Uputio sam pozive ministarstvima ekonomije i rada i socijalnog staranja, kao i Privrednom sudu”, rekao je Vučinić novinarima nakon sjednice.

On je naveo da je Ministarstvo ekonomije prebacilo nadležnost na Privredni sud, iz kojeg su saopštili da je sudski proces u toku, zbog čega nema potrebe da dođu na sjednicu.

“Od Ministarstva rada i socijalnog staranja nijesmo dobili nikakav odgovor. Mislim da je to krajnje neodgovorno prema bivšim radnicima koji traže da im se ispune njihovi opravdani zahtjevi”, rekao je Vučinić.

Problemi bivših zaposlenih IMO Košute datiraju od 1996. godine, odnosno od uvođenja stečaja u tom preduzeću, nakon čega im je prestao radni odnos i nijesu u mogućnosti da naplate neizmirena potraživanja. Radnici, njih oko 700, traže isplatu devet zarada, otpremnine i povezivanje radnog staža.

Vučinić je kazao da su radnički zahtjevi skromni, jer od ogromne imovine koju je predstavljala ta fabrika, radnici se nijesu ništa naplatili.

“Nije bilo volje od nadležnih koji su mogli pomoći da učestvuju u radu ove sjednice”, dodao je Vučinić.

On smatra da se od prodate imovine fabrike moraju prvenstveno namiriti radnici, pri čemu je potrebno naći sistemsko rješenje, ne samo za te radnike već i drugih uništenih preduzeća.

Bivši radnik IMO Košute, Branko Jovićević, kazao je da su radnici za 20 godina zbrinuti za 24 lična dohotka.

“U tom vremenu imali smo predstavnika sindikata koji je javno rekao da su sa ta 24 lična dohotka zbrinuti svi radnici, a sve ostalo je ispod tepiha. Mi obilazimo institucije, imamo i advokata, a svi kojima se obraćamo pozitivno nam odgovaraju”, rekao je Jovićević.

On je kazao da ima nešto više od 700 radnika sa danilovgradskim i barskim pogonima, ali da oni nemaju mogućnost da dolaze u Podgoricu.

“Mi smo sa Cetinja i pojedini nemaju za hljeb, a ne da plaćaju autobuse da dolaze”, dodao je Jovićević.

Zastupnik radnika IMO Košute, advokat Milena Iljazi, kazala je da su radnici obespravljeni povodom postupka privatizacije i stečajnog postupka, pri čemu traže minimum prava koja su im zagarantovana Zakonom o radu i evropskim konvencijama. 

“Oni su u stečajnom postupku prijavili potraživanja koja na kraju nijesu priznata i nigdje nijesu evidentirana. Njihovi zahtjevi su opravdani i nadamo se da će nadležni imati sluha da im to priznaju u nekom zakonskom postupku”, dodala je Iljazi.

Send this to a friend