Ekonomija

Školama, vrtićima, domovima 35 miliona eura za energentsku efikasnost

“Vremenski okvir implementacije je 2012. – 2020. godine”, rekla je predstavnica Ministarstva ekonomije Sandra Šipčić u OŠ “Branko Božović” u Podgorici na prezentaciji realizacije projekata koji se sprovode u cilju poboljšanja energetske efikasnosti obrazovnih objekata zainteresovanim studentima podgoričkih fakulteta. 

Na prezentaciji koja je organizovana u okviru manifestacije “Energetski dani Podgorice” koju organizuje Glavi grad Podgorica pod sloganom “Pažnja! Klima se mijenja…a šta ćeš ti?” Šipčićeva je naglasila da je cilj ovih mjera poboljšanje energetske efikasnosti i uslova za boravak i rad u ovim ustanovama, ali i doprinos zaštiti klime i održivom razvoju. 

Program se implementira u dvije faza, od čega je prva faza trajala januar 2012. do decembar 2015. 

„U tom periodu je rekonstruisano 20 osnovnih i srednjih škola i jedan studentski dom. Sredstva utrošena u tu svrhu su oko 13,5 miliona eura“, naglasila je Šipčićeva, podsjećajući da je upravo škola „Branko Božović“ jedan od rekonstruisanih objekata. 

Po riječima Šipčićeve, u drugoj fazi projekta koja traje od januar 2015 – decembar 2020 predviđena je rekonstrukcija 24 obrazovne ustanove koje uključuju I tri resursna centra, kao I dvije socijalne ustanove I četiri administrativna objekta. Obezbijeđena sredstva za ovu fazu prelaze 22 miliona eura. 

„Novine u ovkviru programa su uvođenje sistema za energetski menadžment i monitoring, izrada inventara zgrada i priprema softwer-a za sertifikovanje i verifikacija rezultata i sertifikovanje objekata“, istakla je Šipčićeva. 

Jedna od niza aktivnosti koja će biti realizovana u okviru ovog događaja je i Sajam energetske efikasnosti, na kojem će kompanije nevladine organizacije i banke predstaviti svoje proizvode, rješenja, projekte i aktivnosti iz domena energetske efikasnosti.

Sajam će se održati sjutr u periodu od 15 do 22 sati, u tržnom centru “Delta City”. Zainteresovani građani će biti u prilici da se u razgovoru sa predstavnicima Ministarstva ekonomije upoznaju kako sa podsticajnim projektima koje Ministarstvo realizuje u oblasti energetske efikasnosti, tako i sa mjerama energetske efikasnosti koje mogu biti primjenjene u svakom domaćinstvu. 

Send this to a friend